Podeli vest

Britanski naučnici očekuju da će svemirska letelica Eolus pasti na zemlju danas, nakon što kompletira misiju mapiranja Zemljinih vetrova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

svemir
Foto: Shutterstock

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Eol je konstruisan tako da mapira kako se vetrovi na Zemlji ponašaju od njene površine pa sve do stratosfere, što je bilo veoma teško izvesti, pošto je bilo gotovo nemoguće napraviti satelit koji bi koristio ultraljubišastu tehnologiju snimanja u vakuumu u svemiru dovoljno dugo.

Britanski javni servis dodaje da je iz tog razloga satelit nazvan ”Nemogući”.

Eolus je u svemiru proveo skoro pet godina, nakon čega bi trebalo da padne na bezbednu zonu na Zemlji, ili da potpuno sagori u atmosferi.

Naučnici navode da, pošto teži više od tone, Eolus neće moći da u potpunosti učini ni jedno ni drugo, pa će oni pokušati da ga manevrima usmere iznad Atlantskog okeana.

Dodaju da će se krhotine koje stignu do površine okeana najverovatnije sastojati od elemenata satelitskog grafitnog teleskopa i rezervoara za gorivo, i da će, s obzirom na udaljenost Atlantika, rizik po ljudske živote biti minimalan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

VUČIĆ: Ponosan na svoju Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) da je ponosan…