Podeli vest

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji opasna, kao i da bi mogla da dovede do obnavljanja krvoprolića.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BOCAN HARCENKO
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

“Ova situacija je opasna, jer bi moglo da dođe do izbijanja još većeg sukoba, konflikta i obnavljanja krvoprolića na severu Kosova, a to da može da dovede i do širenja tenzija na ceo Balkan, ili bar na jedan deo balkanskog regiona”, rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za RT Balkan. On je dodao da Evropska unija i Zapad u celini sve vreme pokazuju jednostran pristup u rešavanju problema.

“Teško da možete da nađete neki slučaj ili etapu u rešavanju problema u bivšoj Jugoslaviji, počevši od 1991. godine, kada je Evropska unija imala potpuno nepristrasan stav. I stremljenje da se podrži protivnik Srbije uvek je bilo prisutno, posebno u rešavanju problema Kosova”, naveo je Bocan-Harčenko, dodavši da je Rusija podržavala početak pregovora Beograda i Prištine, ali da nije imala bilo kakve iluzije, te da EU nije odigrala ulogu poštenog posrednika.

Naglasio je da su dogovori postignuti pre više od 10 godina, a pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, ostali samo na papiru.

“Da je postojala želja takvog posrednika kao što je Evropska unija, koju podržava Amerika, oni bi vrlo lako ubedili Prištinu da sprovede potpisano. Jasno je da nije bilo takve želje, ali je postojala želja da huškaju Prištinu da taj dokument koristi samo kao paravan da bi se pripremila za uspostavljanje potpune kontrole nad severom Kosova”, rekao je ruski ambasador.

On je istakao da nije tačno da je Prištinu teško disciplinovati, već da se na tamošnje vlasti uopšte i ne vrši pritisak, kao i da su sankcije koje trpi Priština “licemerje i farisejstvo”.

“U takvoj situaciji, prištinski režim može da radi šta mu padne na pamet i da pravolinijski štiti samo svoje interese. A njihov interes sigurno nije normalizacija odnosa sa Beogradom i garancija bezbednosti i normalnog života za Srbe na severu, nego nametanje pune kontrole na celoj teritoriji autonomne pokrajine, uključujući i delove gde žive Srbi, i to je cilj”, ocenio je ambasador.

Komentarišući opozicione proteste koji se održavaju u Srbiji, Bocan-Harčenko je naveo da se takvi protesti nisu desili samo jednom, kao i da je reč o očiglednom pritisku na rukovodstvo Srbije, predsednika Vučića i vladu “na svim frontovima”.

“Prvi front je Kosovo, drugi Beograd ili obrnuto. Cilj ili zadatak Zapada je promena politike Srbije, Zapadu su krajnje neophodne dve stvari, priznanje ili podrška Srbije antiruskim sankcijama i, naravno, priznanje Kosova”, poručio je ruski ambasador. On je dodao da Zapad ne može da se pomiri sa tim da je Srbija protiv antiruskih sankcija, te da ne dozvoljava da se završi formiranje antiruske barijere u istočnoj Evropi.

“To je ozbiljan problem, propust, kako oni smatraju, i nastavljaju tako da misle bez obzira na tvrdu poziciju koju zastupa predsednik Vučić, da je moguće Srbiju do kraja stisnuti. Nemamo povod da sumnjamo da će predsednik i vlada u Beogradu ostati pri odlukama koje su donete pre godinu dana. Ali Zapad tako misli i nastavlja sa pritiscima”, rekao je ruski ambasador.

Priznanje nezavisnosti Kosova je, kako kaže, završetak “kosovskog projekta”, deljeljenje i slabljenje Srbije.

“Važna je namera Zapada da, u sadašnjoj situaciji imajući u vidu i Ukrajinu, pokaže da se u delu Kosova sve završilo mirno i uz kompromis, da je Beograd priznao Kosovo, a sa priznanjem Kosova, zajedno ide i to i da je agresija NATO-a bila opravdana. Zapad hoće priznanje Kosova kao opravdanje svoje agresije, svojih poteza, u vreme konflikta na Kosovu, i uopšte u bivšoj Jugoslaviji”, zaključio je Bocan-Harčenko.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: