Podeli vest

Američki preduzetnik i izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask je nakon više od devet meseci pao sa prvog mesta Blumbergove liste milijardera, a na čelnoj poziciji se sada nalazi osnivač firme Amazon Džef Bezos. Broj onih koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Držva u prvih 20 na listi je zapanjujuć.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bezos
Foto: Tanjug/AP Photo/Charlie Riedel, File

Akcije Tesle su u ponedeljak pale za 7,2 odsto i Maskovo bogatstvo sada iznosi 197,7 milijardi dolara, dok Džef Bezos poseduje imetak vredan 200,3 milijarde dolara. Jaz u bogatstvu između Maska i Bezosa, koji je u jednom trenutku iznosio čak 142 milijarde dolara, se smanjuje pošto se akcije Amazona i Tesle na berzi kreću u suprotnim pravcima.

Akcije Amazona su se više nego udvostručile od kraja 2022. godine, dok je vrednost Teslinih deonica pala za 50 odsto u odnosu na vrhunac iz 2021. godine, prenosi Blumberg.

Tesline akcije su pale u ponedeljak nakon što su preliminarni podaci pokazali da su isporuke iz njene fabrike u Šangaju pale na najniži nivo u poslednjih više od godinu dana.

Nasuprot tome gigant onlajn trgovine Amazon beleži najbolji rast prodaje preko interneta od početka pandemije. Džef Bezos je poslednji put bio na čelu Blumergove liste milijardera u 2021. godini, a najveći deo njegovog bogatstva potiče od 9,6 odsto udela u Amazonu, kompanije koju je osnovao.

Bezos se u 2021. godini povukao sa pozicije izvršnog direktora Amazona, a njegovu funkciju je preuzeo Endi Džesi, preneli su mediji.

Ovako izgleda lista prvih 20, a smo šest od 20 najbogatijih dolazi sa teritorije van SAD.

1 Jeff Bezos – SAD
2 Elon Musk – SAD
3 Bernard Arnault – Francuska
4 Mark Zuckerberg -SAD
5 Bill Gates – SAD
6 Steve Ballmer – SAD
7 Warren Buffett – SAD
8 Larry Ellison -SAD
9 Larry Page -SAD
10 Sergey Brin -SAD
11 Mukesh Ambani – Indija
12 Gautam Adani – Indija
13 Michael Dell – SAD
14 Carlos Slim – Meksiko
15 Francoise Bettencourt Meyers -Francuska
16 Amancio Ortega – Španija
17 Jim Walton -SAD
18 Rob Walton – SAD
19 Alice Walton – SAD
20 Jensen Huang – SAD


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: