Podeli vest

Godina na izmaku je bila veoma uspešna za mnoge svetske milijardere, a deset najvećih dobitnika je u 2023. godini do 15. decembra dodalo ukupno 490 milijardi dolara svom bogatstvu, procenjuje časopis Forbs.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, Stephan Savoia/File

U prvih deset se nalazi sedam milijardera iz tehnoškog sektora pošto je berzanski indeks Nasdaq koji prati najveće američke kompanije u oblasti tehnologija porastao za 42 odsto od početka godine, a indeks S&P za 23 odsto.

Akcije “veličanstvenih sedam”, kompanija Epl, Majkrosoft, Alfabet, Amazon, Nvidia, Tesla i Meta, su daleko nadmašile očekivanja tržišta i pomogle milijarderima koji stoje iza ovih firmi da stigni do još većeg bogatstva, objavljeno je na veb stranici Forbsa.

Milijarder Ilon Mask je počeo godinu kao drugi najveći svetski bogataš sa 146,5 milijardi dolara imetka i tokom 2023. zaradio još 108 milijardi dolara i izbio na čelo ove liste, pre svega zbog dobrih rezultata svojih kompanija Tesla i Spejs iks.

Drugo mesto je zauzeo izvršni direktor kompanije Meta Mark Zakerberg koji se nakon teške 2022. godine vratio u punom sjaju i dodao svom bogatstvu još oko 75 milijardi dolara.

Na trećem mestu se nalazi izvršni direktor Amazona Džef Bezos koji je nakon ove godine postao bogatiji za još 65 milijardi dolara.

U prvih deset se nalaze i indonežanski milijarder Pradžogo Pangestu, suosnivač Gugla Leri Pejdž, vlasnik modne kompanije Zara Amansio Ortega, drugi suosnivač Gugla Sergej Brin, bivši šef Majkrosofta Stiv Balmer, šef kompanije Orakl za tehnologiju Leri Elison i izvršni direktor firme Nvidia Jensen Huang.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: