Podeli vest

Bilo da želite da što pre utonete u san ili da se oslobodite stresa , jednostavna 4-7-8 tehnika disanja je nešto što biste trebali da probate

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Za ovu vrstu vežbe za oslobađanje od stresa potrebno je da se udobno smestite. Ukoliko želite da radite vežbu kako biste što pre utonuli u san, onda vežbu radite ležeći.

Pre početka vežbe jezik stavite tik iza prednjih zuba.Moraćete da držite jezik na mestu tokom vežbe. Potrebno je vežbati dok ne ovladate time da uopšte ne pomerate jezik kada izdišete.Pratite sledće korake

  1. Udahnite zrak kroz nos kroz 4 sekunde.
  2. Zadržite dah na 7 sekundi.
  3. Izdahnite zrak kroz usta kroz 8 sekundi.
  4. Ponovite postupak nekoliko puta.

Ova tehnika disanja bazira se na dubokom disanju i produženom izdisaju, što pomaže smanjenju nivo kortizola, hormona stresa, u telu. Duboko disanje takođe može poboljšati cirkulaciju krvi, smanjiti krvni pritisak i povećati osećaj opuštenosti.

4-7-8 tehnika disanja može biti korisna u mnogim situacijama, uključujući situacije kada osećate napetost ili nesanicu. Tehniku je jednostavno izvoditi i ne zahteva posebnu opremu ili vežbu, a može se koristiti bilo kada i bilo gde kada vam je potreban trenutak za opuštanje.

Važno je napomenuti da ako imate zdravstvene probleme koji utiču na vaše disanje, trebate se obratiti svom lekaru pre nego što isprobate ovu tehniku disanja. Takođe, ako osećate bilo kakve neobične simptome tokom izvođenja tehnike, prekinite vežbu i potražiti medicinsku pomoć.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: