Podeli vest

Evropska unija u potpunosti podržava plan koji je predstavio američki predsednik Džozef Bajden, koji bi doveo do trajnog primirja u Pojasu Gaze, oslobađanja svih talaca i porasta humanitarne pomoći na tom području, saopštio je danas visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

borelj
Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo/FILE

U saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog saveta, Borelj je naveo da EU ceni “odlučne napore SAD, Egipta i Katara u omogućavanju pregovora o okončanju rata u Pojasu Gaze, uz osiguranje bezbednosti Izraela”.

Borelj je naglasio da je izgubljeno previše civilnih života.

“Trajni prekid vatre hitno je potreban kako bi se obezbedila zaštita civila, bezuslovno oslobađanje svih talaca i kako bi se povećao dotok preko potrebne humanitarne pomoći u Gazu, s obzirom na produbljivanje humanitarne krize”, naveo je on.

Borelj je poručio da su mir i stabilnost na Bliskom istoku u interesu oba naroda, regiona u celini, ali i globalno.

“EU podstiče obe strane da prihvate i primene predlog u tri faze i spremna je da doprinese oživljavanju političkog procesa za trajni i održivi mir, baziran na rešenju s dve države, kao i da podrži koordinirane međunarodne napore za obnovu Gaze”, naglasio je Borelj.

Bajden je u petak izneo predlog o primirju u Pojasu Gaze, prema kojem bi se do trajnog prekida vatre došlo kroz tri faze.

Predlog u prvoj fazi predviđa primirje od šest nedelja i povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja Gaze, oslobađanje nekih talaca, uključujući starije osobe i žene u zamenu za oslobađanje više stotina palestinskih zatvorenika.

U drugoj fazi bi, prema rečima Bajdena, došlo do razmene za sve preostale žive taoce, uključujući muške vojnike, a potom bi se izraelske snage povukle iz Gaze i time bi počelo trajno primirje.

Plan koji je izneo Bajden podržale su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Japan, Kanada i Italija, dok su Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali Izrael i Hamas da plan razmotre “ozbiljno i pozitivno”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ