Podeli vest

Sepcijalni izaslanik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da situacija na KiM zahteva sve brže poteze, deeskalaciju i hitno pronalaženje rešenja, pošto zemlje članice EU polako gube strpljenje, kao i da je potrebno da strane pronađu dalje korake bazirajući se na mapi puta koju im je EU ponudila prošle nedelje u Briselu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

borelj
Foto: Shutterstock

”Nezaobilazno, gospodin Rama i ja smo razgovarali i o dijalogu između Beograda i Prištine kojim predsedava EU. Mi smo se složili da situacija zahteva brze poteze, deeskalaciju i pronalaženje rešenja hitno. Zemlje članice se slažu oko toga, i polako gube strpljenje pred ovom situacijom, i zato se zahtevaju hitni koraci”, rekao je Borelj na zajedničkoj konferenciji za medije sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Albanski premijer Edi Rama je istakao da je ”dobro” što je Borelj javno istakao nestrpljenje zemalja članica i njihovu povećanu zabrinutost.

”Ja se nadam da će se ostvariti ideja da se oba lidera nađu i rade zajedno sa predstavnicima EU i SAD i da ih ne pustimo da odu dok se ne dođe do dogovora. U suprotnom, da se suoče sa posledicama, što bi bilo jako tužno za sve. Zadovoljan sam što su policajci pušteni, a sada je vreme za deeskalaciju, momentalnu i hitnu, pošto je i situacija takva”, rekao je Rama i dodao da se ne sme dozvoliti da se postignuti rezultati i napredak ”sruše poput zamka od peska”, zbog ”nekih potpuno bizarnih razvoja događaja baziranih na bizarnim pretenzijama”.

On je istakao da je Albanija deo regiona koji je u prošlosti dosta propatio i da su u njemu događaji uvek povezani.

”Ne možemo gledati samo u svoje dvorište i raditi svoj domaći, bez da se pitamo šta se dešava okolo”, rekao je Rama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.