Podeli vest

Cene u ugostiteljskim objektima širom Dalmacije prešle su svaku meru za domaće goste, a sve češće i za strance, piše danas splitska Slobodna Dalmacija. Kao najnoviji primer pozamašnog iznosa od 14 evra za dve obične kafe s mlekom poslao je čitalac sa Korčule

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Čitalac je kao dokaz poslao i fotografiju računa.

Prema ranijem pisanju hrvatskih medija hrvatski građani, osim onih koji na Jadranu imaju svoje vikendice, češće letuju na nekim drugim destinacijama, što do sada nije bio slučaj.

Sa ovom konstatacijom slažu se i Slovenci. Njihov magazin 24ur piše da su Hrvati prvi put priznali da su “naduvanim” cenama sami sebi ispraznili hotele.

Makarska je, prema opisima samih Hrvata, dodaje ovaj magazin, jedan od dragulja njihovog turizma, ali je u junu ostvarila čak 25 odsto manje noćenja nego prošle godine.

Tako je i na Braču i Hvaru, gde cijene već padaju zbog manje popunjenosti od očekivane.

I sami naši Hrvati, prenose Slovenci, znaju da je krivica u njima i cenama.

Na primer, sat vremena parkiranja na Makarskoj rivijeri košta 4 evra, trajekti su skuplji za 11 odsto: za četvoročlanu porodicu sa automobilom to u proseku znači između 150 i 200 evra ili više za povratnu kartu.

Istra se ističe kao bolji primer, pa je i popunjenost kapaciteta na nivou prošle godine.

Ni Nemci izgleda nisu najsrećniji cenama u Hrvatskoj.

Nemci nisu oduševljeni cenama. Dok je Tina iz Hamburga jela rižoto za 10,5 evra, Patrik je veoma ogorčen zbog cena u Hrvatskoj.

“Ovde smo samo jedan dan, odseli smo u apartmanu na Viru. Cene su grozne, bili smo u Hrvatskoj pre i tada je bilo puno jeftinije, sada je vrlo skupo, ove godine pogotovo. Na primer, platili smo ručak oko 93 evra, supruga, ja i dvoje dece, a ranije smo prolazili dosta jeftinije”, naglasio je Nemac Patrik za Zadarski.hr.

Britanku Kejt cene nisu iznenadile.

“Jele smo u nekoliko restorana u centru grada. Cene su slične onima u Londonu, možda je piće čak malo jeftinije. Ovde ćemo biti četiri dana u apartmanu, cena je 53 evra za noć”, istakla je Kejt. Italijan Lorenco kaže da u poređenju sa Londonom cene u Zadru nisu visoke. “London je skup, pa je u poređenju sa Zadrom ovde dosta jeftinije. U poređenju sa Rimom, cene su slične”, objašnjava Lorenco.

Kada se uporede cene u Crnoj Gori i Hrvatskoj u najpopularnijim mestima i nema velike razlike. Eto i odgovoria zašto, između ostalog, Srbi biraju Grčku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: