Podeli vest

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj pozdravio je danas prve korake koje je Priština preduzela ka deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ŽOZEP BORELJ
Foto:Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson/file

“Očekujemo da će Kosovo preduzeti dalje pozitivne korake i da će nastaviti da napreduje u ovom pravcu”, napisao je Borelj na Tviteru. Dodao je da će sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Ljačakom nastaviti da radi na dijalogu Beograda i Prištine, kojim posreduje Evropska unija.

Vlada privremenih prištinskih institucija je juče saopštila da je, nakon sastanka glavnog pregovarača Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, pristala da odmah za 25 odsto smanjiti prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije, kao i da će održati vanredne izbore u četiri opštine na severu nakon leta.

Pored toga, kosovska policija će po potrebi, zajedno sa Euleksom i Kforom, procenjivati bezbednosnu situaciju i razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko zgrada opština.

U saopštenju prištinske vlade se dodaje da će Evropska unija pozvati glavne pregovarače u Brisel, u cilju finalizacije plana redosleda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će, kako navodi, početi implementacija svih članova sporazuma.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: