Podeli vest

Nakon što su saveznici najavili osnivanje Saveta NATO-Ukrajina, od sada će se Ukrajinci i predstavnici članica alijanse “sastajati, razgovarati i odlučivati kao ravnopravni”, a “najjača” poruka ikada poslata je Kijevu u vezi sa članstvom u NATO, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posle samita alijanse u Viljnusu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

stoltenberg
Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

“I dok Ukrajina nastavlja da oslobađa teritoriju, mi ćemo stajati uz njih. Koliko god treba”, poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare. Kako je rekao, saveznici su u dogovorili novi višegodišnji paket pomoći Ukrajini kako bi pomogli u tranziciji Ukrajine sa opreme iz sovjetske ere na opremu i standarde NATO, i učinili ukrajinske snage potpuno interoperabilnim sa NATO-om.

“Ovo je korak za približavanje Ukrajine članstvu”, rekao je on. Stoltenberg je ponovio da su dogovorili da Ukrajina bude izuzeta iz Akcionog plana za članstvo (MAP) i da će uputiti poziv Ukrajini da se pridruži alijansi kada saveznici odluče da su uslovi ispunjeni.

“Ukrajina je sada bliža NATO-u nego ikada ranije. Saveznici su potvrdili da će zemlja postati članica NATO-a. Ovo će promeniti proces članstva Ukrajine sa dva koraka na jedan. Moramo da obezbedimo da kada se rat završi, postoje pouzdani uslovi za pristupanje Ukrajine. Da se istorija ne ponovi“, rekao je Stoltenberg.

Prema rečima šefa alijanse, kada se rat završi, saveznici će morati da odluče o konkretnim detaljima ukrajinskog puta ka članstvu. “Kada se rat završi i budu neki dogovori, svi saveznici će morati da sednu i dogovore se. Deo toga će biti i put članstva. Zato što smo se složili da je budućnost Ukrajine u NATO.

Potvrdili smo da će zemlja postati članica, dogovorili smo konkretne političke i praktične alate koji će zemlju približiti članstvu. Svi razumeju da se odlučujuća odluka ne može doneti pre kraja rata”, rekao je Stoltenberg. Lideri NATO-a sastali su se danas u Viljnusu i sa liderima azijskih partnera kako bi razgovarali o bezbednosnoj situaciji u Indo-pacifičkom regionu.

“Bezbednost nije regionalna, bezbednost je globalna. Zato moramo da se držimo zajedno”, naglasio je Stoltenberg. Prema njegovim rečima, Kina mnogo ulaže u vojne kapacitete i do 2035. godine imaće 1.500 nuklearnih bojevih glava “koje će moći da stignu do Severne Amerike i cele Evrope, teritorije NATO-a”.

“Vidimo da nam se Kina približava. Ovde se ne radi o tome da NATO postane globalni savez, već o prepoznavanju da se region suočava sa globalnim izazovima, a uspon Kine je deo toga. Kina se približava i Africi i Arktiku, pokušavajući da kontroliše kritičnu infrastrukturu, to vidimo i u sajber prostoru”, rekao je generalni sekretar NATO.

NATO je osudio nuklearne i raketne programe Severne Koreje, uključujući njeno najnovije lansiranje projektila.

“Oni krše više rezolucija Saveta bezbednosti UN i predstavljaju pretnju regionalnoj i globalnoj bezbednosti”, rekao je Stoltenberg. Kako je najavio, NATO jača veze sa Australijom, Japanom, Novim Zelandom i Južnom Korejom, prilagođenim programima partnerstva, uključujući zajednički rad na pitanjima kao što su pomorska bezbednost, nove tehnologije, sajber, klimatske promene i otpornost.

“Suočavamo se sa najozbiljnijom bezbednosnom situacijom u poslednjih nekoliko decenija”, istakao je Stoltenberg. Kaže da je NATO ujedinjeniji nego ikad i da “čvrsto stoji u odbrani njegovih naroda i vrednosti”. Naredni samit biće odžan sledeće godine u Vašingtonu, povodom obeležavanja 75. godišnjice NATO-a.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: