Žozep Borelj izjavio je da će danas na samitu u Briselu informisati lidere EU o tenzijama na Kosovu i Metohiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

borelj
Foto: Shutterstock

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da će danas na samitu u Briselu lidere EU informisati o tenzijama na Kosovu i Metohiji.

“Znate da smo poslednjih dana imali mnogo tenzija na severu Kosova. Poslao sam našeg specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka u Prištinu i Beograd. Upoznaću lidere o situaciji i pokušaju da se situacija smiri i da se vratimo dijalogu. To je jedini način da se obezbedi evropska budućnost Kosova i Srbije”, rekao je Borelj uoči današnjeg sastanka.

On je istakao da je od apsolutne važnosti da nemiri prestanu, da se prekinu barikade, da se vrate smirenost i diskusija, kako je rekao, “oko predloga koji smo stavili na sto da bi se našlo trajno i koherentno rešenje za tenzija između Prištine i Beograda”.

Borelj je takođe najavio da se očekuje da lideri potvrde kandidatski status Bosne i Hercegovine.

“Ovo treba da bide dobra prilika za lidere BiH za rade na reformama”, naveo je Borelj i dodao da je ovo veoma važan korak i za BiH i za ceo region. Lideri EU će se danas sastati u Briselu gde che razmatrati i rat u Ukrajini, pitanja vezana za energetiku i ekonomiju, bezbednost, odbranu, spoljne odnose.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: