Podeli vest

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da je Evropska unija veoma zabrinuta zbog, kako je rekao, gomilanja srpske vojske na administrativnoj liniji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ŽOZEP BORELJ
Foto:Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson/file

“Razgovaramo sa partnerima i saveznicima o aktuelnoj situaciji na severu Kosova koja prvenstveno zahteva deeskalaciju i stabilizaciju bezbednosne situacije. Takođe smo, u bliskom i redovnom kontaktu sa SAD o tom pitanju”, rekao je Borelj novinarima u Odesi.

On je ocenio da je prošlonedeljna zaplena oružja u Banjskoj i opreme veoma ozbiljna stvar.

“U isto vreme, gomilanje srpske vojske na administrativnoj liniji je veoma zabrinjavajuće i neophodno je da ono odmah prestane. Na evropskom kontinentu nema mesta za gomilanje oružja i bezbedosnih snaga. Snage treba odmah da se povuku”, rekao je Borelj.

Šef evropske diplomatije je istakao da se očekuje da počinioci događaja u Banjskoj ne ostanu nekažnjeni dodajući da se oni “moraju suočiti sa pravdom”.

“Moramo se vratiti na situaciju u kojoj strane razgovaraju i da se vratimo dijalogu uz posredovanje EU koji je jedina platforma za normalizaciju odnosa” Beograda i Prištine, zaključio je Borelj.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: