Vernici crkava koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju najradosniji praznik Božić, rođenje Isusa Hrista.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pexels

Božić proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske, anglikanske i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, uključujući i Ukrajinu koja ove godine prvi put obeležava Božić po gregorijanskom kalendaru, nakon zakona koji je ukrajinski predsednik potpisao u julu, u nastojanju da učini otklon od Rusije.


Noćas je u crkvama širom sveta i u Srbiju služena sveta misa polnoćka, koju je u Beogradu predvodio beogradski nadbiskup Ladislav Nemet i to u Katedrali Uznesenja blažene device Marije.


Nemet je ukazao na značaj Božića i naglasio da smatra da svaki čovek i svako od nas ima mogućnost da izabere dobro.
“Čovek je rođen da širi svetlost i ljubav oko sebe, a ne mrak i mržnju”, poručio je nadbiskup Nemet.
Podsetio je da je Božić vreme kada se porodica sastaje i dodao da u tim trenucima treba da ostavimo mobilne telefone i smirimo naše duše i srca.


Božić se, kao i Hanuka i Nova godina, tradicionalno obeležava i na Međunarodnoj svemirskoj stanici, od 1968. godine.

Patrijarh čestitao Božić papi, crkvenim velikodostojnicima i vernicima

Patrijarh srpski Porfirije uputio je čestitke papi Franji, crkvenim velikodostojnicima i svim vernicima koji Božić proslavljaju po gregorijanskom kalendaru, saopšteno je iz SPC. Patrijarh srpski je čestitke uputio predstojateljima pomesnih pravoslavnih crkava, papi rimskom Franji, arhiepiskopu kenterberijskom Justinu, predstavnicima tradicionalnih Crkava u Srbiji i svim vernicima koji Hristovo rođenje proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

Patrijarh srpski uputio je božićnu čestitku patrijarsima carigradskom Vartolomeju, aleksandrijskom i sve Afrike Teodoru, antiohijskom i sveg Istoka g. Jovanu, rumunskom g. Danilu i bugarskom g. Neofitu, kao i arhiepiskopima kiparskom i Nove Justinijane Hrizostomu, atinskom i sve Jelade Jeronimu i tiranskom i sve Albanije Anastasiju.

Patrijarh srpski uputio je božićnu čestitku apostolskom nunciju u Srbiji, nadbiskupu Lučanu Surianiju, nadbiskupu beogradskom Ladislavu Nemetu, biskupu subotičkom Ferencu Fazekašu, biskupu sremskom Fabijanu Svalini, biskupu Reformatske hrišćanske crkve u Srbiji Beli Halasu, biskupu Slovačke evangelističke crkve Jaroslavu Javorniku, zameniku biskupa Evangeličke hrišćansk

Foto:Pixabay

Papa Franja u Božićnoj misi: Srca svih vernika su u Vitlejemu

Papa Franja rekao je u besedi tokom Božićne mise u bazilici Svetoga Petra da su srca svih vernika večeras u Vitlejemu, gde je, kako je naveo, Isus još jednom odbačen uzaludnom logikom rata, sukobom oružja koji ga i danas sprečava da nađe mesta u svetu.

Papa se pomolio da ljubav promeni istoriju i da sila Hristove ljubavi pobedi sile sveta, objavio je Vatikan njuz.

Bog ne eliminiše nepravdu odozgo pokazivanjem moći, već pokazivanjem ljubavi, spuštanjem u uske okvire ljudskih života, istakao je papa.

Papa je u besedi podsetio na Jevanđelje po Luki u kojem se ističe kontrast između potrage za svetskom moći i slavom, koja sve meri uspehom, rezultatima, brojevima i brojkama, i Isusa koji je alternativa takvoj potrazi. Papa je pozvao vernike da “zadrže oči uprte u živog i istinitog Boga”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: