Podeli vest

Predsednik Brazila suočava se sa problemom kako da javnosti objasni zašto je brazilskoj vojsci potrebno preko 30.000 tableta Vijagre

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Vijagra
Foto: Shutterstock

Vest da je brazilska vojska kroz javnu nabavku pribavila više od 30.000 tableta Vijagre od početke nedelje je glavna tema ne samo brazilskih već i svetskih medija.

Opozicione političke partije u ovoj zemlji traže da se predsednik Žair Bolsonaro oglasi i objasni za koju namenu su se koristile tablete.

Na to pitanje već su odgovorili predstavnici mornarice i vazduhoplovstva koji tvrde da se naručeni lekovi koriste u lečenju plućne hipertenzije.

Ipak ovaj odgovor nije zadovoljio ni javnost u Brazilu ni predstavnike opozicionih partija.

Rasprava oko Vijagre se prenela se i na društvene mreže, a u njoj su učešće uzele i javne ličnosti.

Kako piše Blumberg, poznata Brazilska pevačica Zélia Duncan je stotinama hiljada svojih pratilaca na svom Twitter nalogu postavila pitanje:

„Kako se osećate kada znate da plaćamo Vijagru za oružane snage?“

Jedan od odgovora glasi: „Osećam se impotentno“.

Kritičari aktuelnog predsednika Brazila smatraju da je aferom “Vijagra” predsednik ponizio vojsku.

Ciro Gomes, političar levog centra koji se nada da će izazvati Bolsonara na predsedničkim izborima smatra da je aktuelnom predsedniku i vojsci potrbno izuzetno dobro objašnjenje za ono što se dogodilo.

„Osim ako ne budu u stanju da dokažu da razvijaju neku vrstu tajnog oružja – sposobnog da napravi međunarodnu revoluciju u industriji oružja – biće teško opravdati kupovinu 35.000 jedinica leka za erektilnu disfunkciju“, smatra Gomes.

I konačno se oglasio predsednik umanjujući značaj količine Vijagre i otkrivajući da se radi o 50.000, a ne o 35.000 tableta.

“Bilo je oko 30.000 tableta za Vojsku, 10.000 za Ratnu mornaricu i ne mogu da se setim broja za Ratno vazduhoplovstvo, ali mora da je ukupno 50.000. Iskreno, to nije ništa”, rekao je šef države tokom doručka sa evangelističkim sveštenicima u predsedničkoj palati “Alvorada”.

Bolsonaro je tu količinu “vijagre” ocenio kao beznačajnu, “pošto se radi o tri roda Oružanih snaga i tome da (tablete) uglavnom koriste penzionisani vojnici”.

Potom se osvrnuo na argument koji je u ponedeljak iznelo Ministarstvo odbrane, objašnjavajući da “Vojska kupuje vijagru za borbu protiv visokog krvnog pritiska i reumatoloških bolesti”.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: