Podeli vest

Dejvid Volfson je u pismu koje je objavio na Tviteru napisao da “nema drugu opciju osim da podnese ostavku”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vb ministarstvo

Ministar pravde Velike Britanije Dejvid Volfson podneo je ostavku nakon što je premijera Borisa Džonsona policija kaznila zbog kršenja kovid pravila, prenosi Gardijan.

Volfson je ocenio da Džonsonovi postupci nisu „u skladu sa vladavinom zakona“.

Lord Volfson je rekao da bi bilo pogrešno da „takvo ponašanje prođe ustavno nekažnjivo, posebno kada su mnogi u društvu poštovali pravila uz veliku ličnu cenu, a drugi su bili kažnjeni ili krivično gonjeni za slične, a ponekad naizgled trivijalne prekršaje“.

Volfson je u pismu koje je objavio na Tviteru dodao da “nema drugu opciju osim da podnese ostavku”.

Gardijan ocenjuje da će Volfsonova ostavka ponovo pokrenuti pitanja o vladi premijera Džonsona, a usledila je nekoliko sati nakon što je poslanik konzervativaca Najdžel Mils javno rekao da će uputiti pismo nepoverenja premijeru.

Uprkos pokušajima Džonsonovih saveznika da umanje značaj skupa koji je održan tokom lokdauna, a koji tvrde da je on na skupu bio prisutan samo devet minuta kako bi mu ljudi čestitali rođendan, Volfsonu je izgledalo jasno da je događaj prekršio kovid pravila.

On je u pismu Džonsonu napisao da je pravda možda često stvar sudova i procedura, ali da je vladavina prava nešto drugo – ustavni princip koji, u svom korenu, znači da svako u državi i zaista sama država podleže zakonu.

„Nije samo pitanje šta se dogodilo u Dauning Stritu, ili vaše sopstveno ponašanje. To je takođe, a možda i više, zvanični odgovor na ono što se dogodilo. Pošto očigledno ne delimo taj stav o ovim stvarima, moram da vas zamolim da prihvatite moju ostavku”.

U svom odgovoru, Džonson je rekao da mu je „žao što je primio“ pismo i zahvalio se Volfsonu na saradnji, ističući njegov rad u pravosuđu tokom pandemije korona virusa.

“Vlada je imala koristi od vašeg višegodišnjeg pravnog iskustva”, naveo je Džonson.

Britanski premijer Boris Džonson, ministar finansija Riši Sunak i premijerova supruga Keri Džonson kažnjeni su novčano posle istrage londonske policije o nezakonitim žurkama u Dauning stritu tokom kovid lokdauna.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: