Podeli vest

U Briselu je danas oko 1.000 farmera na traktorima blokiralo nekoliko centralnih ulica u Briselu, posebno u blizini Evropske četvrti, gde se očekuju lideri EU na vanrednom sastanku Evropskog saveta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Thomas Padilla (STR)

Poljoprivrednici, koji su stigli iz cele Evrope da protestuju protiv Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zelenog dogovora, a posebno iz Italije, blokirali su Luksemburški trg ispred Evropskog parlamenta i podmetnuli nekoliko požara drvima i gumama, prenosi Ansa.


Prijavljeni su i drugi slučajevi vandalizma, kao što je bacanje kamenja i paljenje petardi, a saobraćaj je ometen i u okolini Brisela, javlja holandski javni servis VRT.


Konvoj farmera na traktorima zaputio se ranije danas ka sedištu EU u Briselu, u cilju da predstave svoje žalbe vezane za previsoke cene, pravila i birokratiju liderima bloka na samitu koji je predviđen za diskusiju oko slanja pomoći Ukrajini.


“Biće mnogo ljudi… Pokazaćemo da smo nezadovoljni i to je dovoljno, nije nam cilj da sve rušimo”, rekao je Žan Fransoa Riker, farmer iz južne Belgije, i dodao da očekuje između 1.000 i 1.400 vozila na protestu.


Farmeri su u sredu blokirali više puteva širom Belgije, Francuske i Italije, dok su pokušavali da poremete trgovinu u velikim lukama i drugim ekonomskim rutama, prenosi AP.


Protesti su imali neposredan uticaj i Evropska komisija objavila je u sredu planove da zaštiti poljoprivrednike od jeftinog izvoza iz Ukrajine tokom rata i dozvoli farmerima da koriste deo zemlje koja je bila prinuđena da leži na ugaru iz ekoloških razloga.
Planove treba da odobre 27 država članica bloka i Evropski parlament, ali oni predstavljaju simboličan ustupak evropskim poljoprivrednicima.


“Samo bih želeo da ih uverim da činimo sve što je u našoj moći da saslušamo njihovu zabrinutost. Mislim da se trenutno bavimo važnim temama za njih”, rekao je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: