U Briselu je došlo do manjeg incidenta između poljoprivrednika koji danas protestuju ispred sedišta EU i policije, kada je jedna grupa demonstranata probila kordon policije kako bi bliže prišli trgu Šuman koji je je centar protesta.
Učesnici protesta gađali su policiju balegom, pomorandžama i dimnim bombama, a jedan poljoprivrednik je put prekrio slamom, prenosi Brisel Tajms pozivajući se na novinsku agenciju Belga.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Harry Nakos (STR)

Pojedini poljoprivrednici zapalili su bale sena i traktorske gume, a neki su gume bacali ispred ulaza u sedište EU.
Poljoprivrednici su rano jutros ušli u grad, a prema rečima portparolke policije Ilse Van de Kir u Evropskom kvartu se nalazi najmanje 300 traktora, koji su blokirali i okolne ulice.
U gradu su se čule sirene i zapaljeno je nekoliko dimnih bombi, a zbog protesta zatvoreno je i nekoliko tunela, puteva i metro stanica.


Agencija AP prenosi da su poljoprivrednici napravili betonske barijere i da su bodljikavim žicama okružili sedište Evropske unije, da su traktori okićeni zastavama i sa transparentima, kao i da neki od njih bacaju gume ispred ulaza u zgradu EU.

Foto: Tanjug/Harry Nakos (STR)


U Briselu se danas održava sastanak ministara poljoprivrede Evropske unije.
Poljoprivrednici već nekoliko nedelja vode kampanju protiv, kako su rekli, prestrogih evropskih ekoloških pravila i pada prihoda i traže od Evropske unije da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini, a konkretno u ponedeljak fokus je na sporazumu Merkosur sa južnoameričkim zemljama, čiji je cilj da dozvoli jeftine proizvode na tržištima drugih.


Poljoprivrednici traže i da se regulišu tržišta kako bi se garantovale fer i stabilne cene, puna poljoprivredna i prehrambena politika za podršku agroekološkim praksama i prilagođavanje uredbe o azotu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ