Podeli vest

Kamen temeljac za izgradnju novog dijagnostičko – istraživačkog objekta sa laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbednosti (BSL-3) u okviru Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, položen je danas, a ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila je da se time učvršćuju temelji nezavisnosti države u borbi protiv infektivnih bolesti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Kamen temeljac za izgradnju dijagnostičko-istraživačkog objekta sa laboratorijom položili su Grujičić, predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović i ministar odbrane Miloš Vučević.


Grujičić je navela da će nova laboratorija kao i postojeće dijagnostičke laboratorije Torlaka koje će biti smeštene u 4.000 kvadrata, pružiti odgovor na sve izazove koji se odnose na borbu protiv bolesti i epidemija i pomoći da se vrati poverenje građana u Torlakovu vakcinu.


Ona je podsetila da je država obećala zaposlenima u Torlaku da će im omogućiti da rade u mnogo boljim i savremenijim uslovima i navela da je polaganje kamena temeljca prvi korak ka ispunjavanju tog obećanja.
“Nove bolesti i epidemija zahtevaju nova oružja za borbu. Istorija medicine je upravo to – odgovor na nove izazove i neprijatelje sa kojima se u vidu virusa i drugih mikroorganizama suočavamo. Ne možemo da zaboravimo pandemiju koja je ostavila dubok trag u celom čovečanstvu, ali i poljuljala poverenje građana u vakcinaciju što je opravdano, jer smo i virus i oružje protiv njega tek tada otkrivali”, rekla je Grujičić.


Navela je da je cilj da deca i njihovi roditelji ponovo odlaze mirni na vakcinaciju kao što su činile mnoge generacije, sa potpunom sigurnošću da će ih štititi vakcina koju će primiti.


Ministarstvo zdravlja Srbije ovaj objekat podiže u okviru projekta “Hitan odgovor Srbije na COVID-19” finansiranog iz kredita Svetske banke.
Reč je o prvoj BSL-3 laboratoriji u Srbiji čijom izgradnjom naša država stiče nezavisnost u borbi protiv infektivnih bolesti, a ujedno i najsavremenijoj i najvećoj laboratoriji tog tipa na Balkanu.


Događaju su, između ostalog prisustvovali i ministri Mihailo Jovanović, Tomislav Žigmanov, Tanja Mišcević, Aleksandar Martinović, Zoran Gajić, Maja Popović, Marko Blagojević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…