Podeli vest

Šumski požar u Grčkoj je najveći šumski požar ikada zabeležen u Evropskoj uniji, rekao je danas portparol EU Balaž Ujvari i naglasio da Brisel mobiliše skoro polovinu svojih vazdušnih kapaciteta da bi pomogao u gašenju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Achilleas Chiras

Ujvari je rekao da je za pomoć Grčkoj u suzbijanju požara severno od grada Aleksandrupolisa poslato 11 aviona i jedan helikopter iz flote EU, zajedno sa 407 vatrogasaca, prenosi Gardijan.

Služba civilne zaštite EU saopštila je da je požar goreo na više od 810 kvadratnih kilometara, što je područje veće od grada Njujorka.

„Ovaj požar je najveći u EU od 2000. godine, kada je Evropski informacioni sistem o šumskim požarima (Effis) počeo da beleži podatke“, saopštila je ta služba.

Od kada je počeo 19. avgusta, u požaru je poginulo 20 ljudi, od kojih 18 migranata čija su tela pronađena u regionu koji se često koristi kao ulazna tačka iz susedne Turske. EU raspolaže flotom od 28 letelice – 24 aviona za bacanje vode i četiri helikoptera, koje su isporučile zemlje članice da pomognu u borbi protiv požara na teritoriji bloka i na susednim teritorijama.

Trenutno se radi na stvaranju samostalnog vazdušnog krila od 12 aviona koje će finansirati EU, koje će biti u potpunosti spremno do 2030. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: