Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić istakla je da će država nastaviti da radi na projektima socijalne inkluzije u zemlji i Udruženju distrofičara Srbije, kome je uručila ključeve specijalizovanog vozila za prevoz osoba sa invaliditetom, zahvalila na saradnji i pomoći da problemi osoba sa invaliditetom budu još vidljiviji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

“Zahvaljujem na partnerstvu i prilici koju su nam dali, i što su verovali u nas da možemo da promenimo neke stvari. Obećavam kao premijerka da ćemo nastaviti da radimo i menjamo Srbiju zajedno”, rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da su za nju, kao za nekoga ko voli Srbiju i sve ljude u njoj, projekti u oblasti socijalne inkluzije izuzetno značajni.

“Ni jedna zemlja ne može biti jaka i uspešna ukoliko svaki pojedinac i toj zemlji i društvu ne može da ostvari svoje snove i potencijale, ukoliko nema razumevanja za njegove probleme. Mislim da su socijalna inkluzija i ravnopravnost svih nas u ovoj zemlji jedne od najvažnijih stvari koje uspešna zemlja može da neguje”, istakla je premijerka.

Brnabić je kazala da je specijalizovano vozilo jedna sitnica u svakom smislu, ali da je važno da podseti sve da na ovakvim stvarima mora da se radi te da su osobe sa invaliditetom važan deo našeg društva.

“I ako im ne omogućimo da imaju jednake šanse i uslove za uobičajen i samostalni život, onda mnogo gubimo. Kao Vlada, sa svim našim partnerima nastavićemo da radimo na ovim stvarima i trudimo se da svaki dan činimo male iskorake”, poručila je Brnabić.

Premijerka je podsetila da je projekat digitalizacije dao značajne stvari, kao što je sistem izdavanja elektronskih parking kartica da osobe sa invaliditetom ne moraju da dolaze u objekte izdavanja svake godine i dokazuju invaliditet, zatim na to da je izrađena aplikacija za gluve i nagluve uz pomoć koje te osobe mogu da šalju SMS poruke i obavljaju razgovore. Podsetila je i na to da je ranije ove godine konačno napravljen bukvar za prvi razred osnovne škole za gluve i nagluve.

“Trudimo se da svi novi infrastrukturni projekti i renoviranja objekata budu takvi da osobe sa invaliditetom imaju adekvatan pristup. Prvi pilot projekat je Sijarinska banja, da nakon potpune rekonstrukcije bude pristupačna za osobe sa invaliditetom i bude primer za druge banje”, rekla je premijerka.

Ambasador EU delegacije u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da je izuzetno ponosan na sve što je EU učinila i dalje čini za Srbiju i njene građane, a posebno srećan kada kao danas može da vidi kako ta pomoć utiče na direktne korisnike iste.

“Kombi čije smo ključeve danas predali će omogućiti deci i odraslim osobama sa invaliditetom da se lakše kreću u Beogradu. Zaista će biti od velikog značaja za socijalnu inkluziju ovih ljudi, naravno i šire od toga – približiće ih i nama u svakodnevnom životu. EU je u proteklih pet godina izdvojila 115 miliona evra samo za socijalnu inkluziju, što je jedan od naših važnih ciljeva, ali i Vlade Srbije”, rekao je Žiofre.

Predsednik Udruženja distrofičara Beograda Dušan Trojanović rekao je da su u našim kratkim životima na planeti važni mali podvizi koji čine ljude srećnim.

“To je ono što čine premijerka Brnabić koja je u poslednjih par meseci učinila puno malih i velikih podviga za naše udruženje. Ana, Srbija od pre 10 godina i Srbija danas nisu iste. Učinjen je veliki napredak posebno kada je reč o položaju i životu osoba sa invaliditetom”, rekao je Trojanović.

Događaju je prisustvovale i direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji Mikela Telatin i komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavlјević. Specijalno vozilo je obezbeđeno u okviru projekta “Podrške EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” koji sprovodi Vlada Srbije. Implementacioni partner sprovođenja programa je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: