Podeli vest

Savet EU usvojio je danas reviziju Direktive o jedinstvenoj dozvoli, kojom se utvrđuje administrativni postupak za dobijanje jedinstvene dozvole za pravo na rad i pravo na boravak u EU, kao i zajednički skup prava za radnike iz trećih zemalja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

savet evrope
Foto: Shutterstock

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, cilj zakonodavnog akta, kojim se ažurira direktiva iz 2011. koja je trenutno na snazi, jeste da se privuku veštine i talenti koji su potrebni EU i uklone nedostaci u pogledu zakonitih migracija u EU.

Revizijom se, kako se dodaje, predviđa skraćeni postupak podnošenja zahteva za jedinstvenu dozvolu za pravo na rad i boravak u EU i njen cilj je da se ojačaju prava radnika iz trećih zemalja tako što se dopušta promena poslodavca i ograničen period nezaposlenosti.

Radnik iz treće zemlje može da podnese zahtev sa teritorije treće zemlje ili iz EU, ako ima validnu boravišnu dozvolu.

“Ako država članica odluči da izda jedinstvenu dozvolu, ta odluka će služiti i kao boravišna i kao radna dozvola”, navodi se u saopštenju.

Revizijom Direktive o jedinstvenoj dozvoli predviđeni su stroži rokovi za donošenje odluke o izdavanju dozvole, odnosno, kako se navodi, to bi trebalo da se dogodi u roku od tri meseca od primanja zahteva.

“Ako države članice odluče da provere stanje na tržištu rada pre nego što donesu odluku o izdavanju jedinstvene dozvole, na primer kako bi se procenila potreba za profilom radnika iz treće zemlje, to bi takođe trebalo da se dogodi tokom perioda od 90 dana. Rok za donošenje odluke može se u izuzetnim slučajevima produžiti za dodatnih 30 dana u slučaju složenih zahteva”, dodaje se u saopštenju.

Države članice imaju rok od dve godine da direktivu, koja će stupiti na snagu 20. dana nakon objave u Službenom listu EU, učine delom nacionalnog zakonodavstva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: