Podeli vest

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje su u martu pale sa februarskih 5,6 odsto na 5,0 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

inflacija
Foto: Shutterstock

Cene su u martu ove godine, u odnosu na februar, u proseku bile više za 0,3 odsto.

Potrošačke cene u martu 2024, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za pet odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2023. godine u proseku veće za 1,1 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, statistički podaci pokazuju da je u martu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena zabeležen u grupama komunikacije od 2,9 odsto, restorani i hoteli od 0,6 odsto i zdravlje od 0,5 odsto.

Podaci RZS pokazuju da su cene proizvoda iz grupe alkoholna pića i duvan i oprema za stan i tekuće održavanje u martu 2024. u odnosu na februar bile veće za po 0,3 odsto, transport za 0,2 odsto, dok su u grupama stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva i obrazovanje cene porasle za po 0,1 odsto.

Statistički podaci pokazuju da je pad cena zabeležen u grupi rekreacija i kultura od minus 0,7 odsto, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: