U Briselu je završen bilateralni sastanak predsednika Srbije sa posrednicima EU – visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Virginia Mayo (STF)

Sastanak je završen malo pre 17 časova, dok trilateralni sastanak Vučića, Borelja i lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem još nije počeo, javlja dopisnik Tanjuga.

Prethodno predsednik Vučić je imao bilateralni sastanak sa Boreljom i Lajčakom, a posrednici EU sastali su se i sa Kurtijem.

Do dijaloga dolazi na poziv Borelja koji je uoči sastanaka rekao da će danas na sastancima u Briselu, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija razgovarati o narednim koracima ka implementaciji sporazuma i ponovio da dogovoreno mora da se sprovede.

Prethodno predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Beograd spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja, ali da Priština to ne želi.

“Od susreta sa Kurtijem ne očekujem ništa. Očekujem da će malo da viče i drami, kao i uvek. Borelja i Lajčaka ću pažljivo da saslušam, da razgovaram sa njima, borićemo se za interese našeg naroda”, rekao je Vučić novinarima u Briselu uoči sastanka.

Vučić: Istakao sam punu posvećenost Beograda nastavku dijaloga

Presdednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je tokom današnjeg prvog bilateralnog sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom istakao punu posvećenost Beograda nastavku dijaloga i isključivo mirnom rešavanju problema.

”Posebno sam insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština i ukazao na sve jednostrane poteze Aljbina Kurtija i težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji”, napisao je Vučić na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav”.

Vučić je saopštio da je ponovio posvećenost Srbije da učestvuje u traženju kompromisnog rešenja u cilju zaštite srpskog naroda i normalizacije odnosa, i dodao a Priština nije u stanju da ispuni ono što je potpisala pre 11 godina, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Ubrzo nakon završetka prvog bilatertalnog sastanka, malo pre 17.30 počeo je novi sastanak Vučića, Borelja i Lajčaka.

Prethodno su i predsednik Vučić i Kurti imali odvojene sastanke sa Boreljom i Lajčakom.

Nakon bilateralnih sastanaka, trebalo bi da počne trilateralni sastanak Vučića, predstavnika EU i Kurtija.

Vučić: Spremni smo da učestvujemo u pronalaženju kompromisnih rešenja, ali PR ne želi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

Tokom razgovora sa novinarima Vučiću se obratio i albanski novinar sa pitanjem – “da li ste spremni da…”, a Vučić se nadovezao rečima:

“Da li ste spremni da priznate nezavisnost Kosova? Da, ja priznajem Povelju UN i Rezoluciju 1244 i to je za nas od velikog značaja. I siguran sam da vi kao veoma pametan čovek to razumete. Ja sam spreman na kompromise sa Albancima sa Kosova, ali ne vidim istu volju sa druge strane”, naglasio je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da Priština nije u stanju da ispuni ono što je obećala pre 11 godina, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

“Srpska strana se bavila mnogim pitanjima, od pravosuđa, tužilaštva, regionalne policije, registarskih tablica, ličnih dokumenata i svega ostalog. Ništa nisu uradili, osim što su s vremena na vreme mučili i terorisali Srbe i proterivali ih sa njihovih kućnih pragova”, rekao je Vučić.

On je, na pitanje kako komentariše predlog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja da se ukinu mere EU protiv tzv. Kosova, rekao da ne želi da vodi antialbansku politiku, kao što oni, dodao je, vode antisrpsku.

“Niti sam ih terao da uvode, niti da ukidaju mere, pošto oni to neće da vam kažu, zašto bih ja. Radim u interesu Srbije, a to je interes Evropljana”, rekao je Vučić i dodao da zna kome i zbog čega je to palo na pamet, kao i ko je doneo takvu odluku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: