Košarkaška Evroliga će od sezone 2025/26 imati 20 umesto 18 klubova, još dva ili tri kluba će dobiti A licencu, a biće uveden i “seleri kap” odnosno maksimalna suma novca koje klub može da potroši na plate igrača i trenera u jednoj sezoni, objavio je danas grčki dnevnik Gazeta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

košarka
Foto: Shutterstock

Grčki dnevnik tvrdi da je ovo poslednja sezona sa 18 klubova od kojih su 13 vlasnici licenci.

Od sledeće sezone učesvovaće 20 klubova, a dodaje se da će licencu imati 15 ili 16 klubova.

Trenutno licence imaju Real, Barselona, Baskonija, Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, Žalgiris, Makabi, Milano, Bajern i Asvel, kao i moskovski CSKA, koji je do daljnjeg suspendovan zbog vojnog sukoba u Ukrajini.

Ne pominje se koja bi dva ili tri kluba još mogla da dobiju dugoročne licence za učešće u elitnom takmičenju.

Gazeta ističe da se razmatra i promena sistema takmičenja, mada ostaje otvorena mogućnost da se i dalje igra regularni tok kao do sad, samo što bi umesto dosadašnja 34 kola bilo igrano 38 rundi.

Druga opcija je da se klubovi po ugledu na NBA ligu podele u dve divizije sa po 10 klubova, pa da se broj utakmica u regularnom toku ne povećava.

Takođe, planira se da se “seleri kap” postavi na 12 miliona evra po sezoni, koliko smeju ukupno da budu plate igrača i trenera.

Takođe, biće postavljen i uslov za minimalan budžet, koji neće smeti da bude manji od sedam miliona evra.

Gazeta ističe da su ovo za sad samo ideje čelnika Evrolige, a da će u narednom periodu biti razgovora sa klubovima o implementaciji promena u takmičenju od sledeće sezone.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

Vest nije pronadjena

POGLEDAJTE JOŠ