Podeli vest

Predstavnik Velike Britanije u Savetu Evrope Džon Hauel, izjavio je na parlamentarnoj sednici ove organizacije da se Prištini mora dozvoliti da krene dalje sa članstvom u Savetu Evrope.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

savet evrope
Foto: Shutterstock

U debati održanoj u sredu na inicijativu Velike Britanije, u sedištu Saveta Evrope u Strazburu, Hauel je zatražio da se “pitanje članstva odvoji od napretka u dijalogu Kosova sa Srbijom”.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Albanija, Severna Makedonija i Hrvatska podržale su na sednici članstvo takozvanog Kosova u Savetu Evrope, dok je Srbija pozvala članice da se odbije zahtev.

Predstavnik Grčke Jorgos Katrugalos rekao je da Zapadni Balkan “i dalje ima potencijala da bukne”.

On je izrazio uverenje da bi nemačko-francuski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine mogao biti jedno od rešenja za postizanje kompromisa.

“Očigledno je da je jedino moguće rešenje kroz dijalog, međusobno poštovanje, i kompromis kao što su pokazale Grčka i Severna Makedonija u slučaju Prespanskog sporazuma”, istakao je Katrugalos.

Predstavnik Albanije Luljzim Baša je rekao da je “nezavisnost Kosova nepovratan proces”.

“Čim pre ovu realnost prihvate svi, uključujući Srbiju, biće bolje, pre svega i najvažnije za građane Kosova, kako za kosovske Srbe, tako i za Albance”, rekao je Baša.

Predstavnici delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope apelovali su u sredu na parlamentarce SE da ne prime Prištinu u to telo, navodeći da bi to značilo i prejudiciranje pregovaračkog procesa i ishoda kao i rušenje međunarodnog prava.

Priština je zahtev za članstvo predalo u maju 2022. godine, a Srbija je 3. novembra uspela da pitanje članstva takozvanog Kosova u Savetu Evrope odloži na neko vreme.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: