Podeli vest

Kurti je izjavio da je jedini deo iz Briselskog sporazuma potpisanog 2013. godine, koji nije prošao takozvani kosovski ustav, formiranje Zajednice srpskih opština.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
Foto: Tanjug/AP Photo/Bundas Engler/File

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je jedini deo iz Briselskog sporazuma potpisanog 2013. godine, koji nije prošao takozvani kosovski ustav, formiranje Zajednice srpskih opština.

“Postoje 33 briselska sporazuma i ne može jedan sporazum imati prioritet nad ostalima. Ne postoji hijerarhija u tim sporazumima. Jedino sporazum o zajednici opština nije prošao ustavni test. Poštujem poverljivost dijaloga, ali naglašavam da nijedan od ta 33 sporazuma ne može da ima hijerarhijski prioritet”, rekao je Kurti, prenosi “Reporteri”.

Kurti je ponovio svoj stav da sporazum mora da podrazumeva uzajamno priznanje.

Govoreći o sastanku, koji je u sredu uveče održao sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, rekao da u ovom procesu neće tolerisati da ZSO bude obavezan preduslov, prenosi Koha.

Prema njegovim rečima, međunarodni faktor insistira na tome da se više potencira dogovor za ZSO.

Na pitanje o evropskom planu on je rekao da on sadrži “pet rečenica u preambuli i ukupno 10 članova”.

“Kada smo ga dobili 9. septembra rekli smo da je to dobra osnova za dalje razgovore, to je okvir i platforma koja nam omogućava da idemo napred, ali je potreban pregovarački proces razgovora da bi se napravio dogovor”, rekao je Kurti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: