Podeli vest

Skok cene pice margarite u Italiji je daleko veći u odnosu na stopu inflacije od 12,3 odsto, do koje je došlo zbog povećanja u ceni energenata i hrane, preneo je Blumberg.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pica
Foto: Pixabay

Cena popularne pice margarite u Italiji skočila je za skoro 30 odsto u odnosu na decembar prošle godine.

To je daleko veći skok u odnosu na stopu inflacije od 12,3 odsto, do koje je došlo zbog povećanja u ceni energenata i hrane, preneo je Blumberg.

Uprkos tome što je italijanska vlada potrošila 75 milijardi evra da pomogne građanima sa cenama gasa i računa za struju, cene pice su otišle visoko.

Italijanski Nacionalni institut za statistiku, kao i ministarstvo finansija prati rastuće cene osnovnih sastojaka – brašna, paradajza, mocarela sira i maslinovog ulja.

Osim povećanja cene struje, najveći skok zabeležen je u ceni mocarele, koja je viša za 27 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i brašna, koje se povećalo za 22 odsto.

To su sastojci koji se nalaze u skoro svakoj potrošačkoj korpi Italijana, mada ne prave svi picu kod kuće. Iako postoji opsežna debata o tome koji su prelivi prihvatljivi na pravoj italijanskoj pici – margarita, zajedno sa još jednostavnijom verzijom bez mocarele poznatom kao marinara, su sorte koje najviše cene puristi.

Te vrste pica su verovatno najčešće proizvedene od osam miliona pica koje se, prema proceni vodiča za hranu “Il Gambero Rosso”, peku širom zemlje svakog dana.

Apokrifno nazvana po Margariti di Savoji, prvoj kraljici Italije nakon njenog ujedinjenja, legenda kaže da je pica margarita prvobitno nastala u čast njene posete Napulju 1889. godine.

Postoji nekoliko varijacija pice, uključujući rimsku varijantu “tankog papira” i veoma bogatu njujoršku. Čak i tako, Napolitanci tvrde da je njihova vrsta posebna.

Zbog svega toga, Evropska unija je prepoznala margaritu kao proizvod sa zagarantovanim tradicionalnim specijalitetima.

To zahteva peć na drva na 485 stepeni, zatim, da je kora debela najmanje 1-2 centimetra, i korišćenje samo određenih proizvoda, uključujući ekstra devičansko maslinovo ulje, svež bosiljak, bivolju ili tradicionalnu lokalnu mocarelu, i lokalni paradajz.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: