Podeli vest

Velika Britanija će uputiti oko 200 dodatnih vojnika u sastav Kfora nakon povećanja tenzija u severnom delu KiM, saopštila je danas britanska vlada.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STR

Nakon zahteva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Severnoatlantskog saveta, Velika Britanija će u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već na KiM u sklopu godišnje vežbe, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Jedinica britanske vojske dodeljena je komandantu NATO snaga na KiM na poseban zahtev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Krisa Kavolija, saopštila je britanska vlada.

Ovo raspoređivanje svedoči o liderstvu i agilnosti Ministarstva odbrane Velike Britanije i obezbediće dodatnu snagu i stručnost NATO, kao deo nepokolebljive posvećenosti Britanije alijansi, stoji u saopštenju.

Admiral Toni Radakin, načelnik Štaba odbrane rekao je da raspoređivanje Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pokazuje odziv Oružanih snaga Velike Britanije i da Velika Britanija nastavlja da bude osnovni deo NATO Alijanse, deleći vojnu ekspertizu i snagu.

Širenje naše podrške Kofru naglašava našu nepokolebljivu posvećenost NATO i bezbednosti regiona Zapadnog Balkana, istakao je on.

Pod komandom NATO i radeći zajedno sa snagama drugih savezničkih država, snage Velike Britanije biće na raspolaganju za izvođenje operacija u skladu sa mandatom Kfora za očuvanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na KiM, naveo je Radakin.

Snage Velike Britanije su preuzele ključnu ulogu u očuvanju mira i jačanju bezbednosti u regionu više od dve decenije i zajedno sa svojim saveznicima nastavljaju da pokazuju kolektivnu snagu u suočavanju sa složenim pitanjima sa kojima se svet danas suočava, navedeno je u saopštenju.

I druge zemlje šalju pojačanje

Povodom saopštenja Velike Britanije da će uputiti oko 200 dodatnih vojnika u sastav Kfora, portparol NATO Dilan Vajt naveo je u saopštenju da će i drugi saveznici poslati dodatna pojačanja.

“Ovo je obazriv korak da se osigura da Kfor ima snagu i sposobnost koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN – da održi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na KiM”, naveo je on.

Kfor će nastaviti da deluje nepristrasno radi osiguravanja bezbednosti na KiM i u regionu, istakao je Vajt.

“Pozivamo Beograd i Prištinu da se ponovo uključe u dijalog uz posredovanje EU, koji je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice”, naveo je Vajt i dodao da bi sve strane, takođe, trebalo da se uzdrže od zapaljive retorike, koja je kontraproduktivna i rizikuje da dodatno pogorša tenzije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: