Podeli vest

TikTok izaovi su svakodnevica naše dece koja ih često doživljavaju kao šalu. Ovo su neki od najpoznatijih i najopasnijih izazova na Tik Toku

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

TikTok
Foto: Shutterstock

Stradanje dece zbog TikTok izazova do nedevano su se izgledala samo kao vesti iz dalekih zemalja, a uskoro su postali naša stvarnost.

Opasnost koju sa sobom nosi društvena mreža TikTok širi se munjevitom brzinom, a TikTok izazovi nemaju silaznu putanju.

Jedan od poslednjih slučajeva povređivanja dece kroz TikTok izazov zabeležen je u Bosni i Hercegovini kada je osmoro učenika osmog razreda povređeno je u jednom od izazova pod nazivom “krvavi novac”, koji podrazumeva da deca stiskaju iz sve snage metalni novac dok im ne poteče krv.

Na sreću, u ovom slučaju nije bilo kobnih ishoda, ali je zastrašujuće da je anketa urađena u ovoj školi pokazala da je 76% učenika probalo neki od TikTok izazova.

Aktuelni TikTok izazovi u Srbiji

“Devious Lick” – polomljena ogledala u kuptali, kao i pločice uglavnom su deo ovog izazova koji ima milione pregleda na TikTok-u

BORG je skraćenica od “blackout rage gallon” i sastoji se od mešanja pola galona vode sa pola galona alkohola, obično votke, i pojačivača ukusa elektrolita. Ovaj recept podeljen je u februaru 2023. Ne samo da ima milione pregleda, već su i brojni studenti hospitalizovani zbog njega.

“Blackout challenge” zapravo postoji već godinama, kao „Passout Challenge“, „Speed Dreaming“ ili „The Fainting Game“.

Nezvanična statistika kaže da se čak 82 dece u svetu ugušilo zbog igre koja podrazumeva da sebi stave kaiš oko vrate i stežu ga dok se ne onesveste, dok ceo proces snimaju mobilnim telefonom.

“Dragon’s breath” je izazov u kome se koriste šarene bombone zbog kojish su deca da soda dobijala opekotine na koži, teške bolove u stomaku i trovanje hranom. Suština je u tome što se bombone potapaju tečni azot da bi se stvorio efekat pare kada se jedu.

“Bucket list” ovaj izazov podrazumeva niz stvari od kojih je najopasnija pretrčavanje ulice ili autoputa ispred kamiona.

Ovo su samo neki od izazova koji ugrožavaju život dece i sa namerom su napisani na engleskom jeziku jer ih tako i sama deca nazivaju.

Šta mi možemo da učinimo da nam deca bezbedno borave na mrežama?

Psiholozi imaju razlličite odgovore na ovo pitanje i svi se slažu da treba razgovarati sa decom i pratiti njihovo ponašanje

Roditelji treba da iniciraju i otvaraju komunikaciju – pokreću deci zanimljive i aktuelne teme, razgovaraju sa njima, slušaju i čuju šta im deca govore, razumeju važnost tih izrečenih poruka. Bez osude, s mnogo strpljenja, roditelji treba da daju deci do znanja da su relevantan sagovornik i kada su u pitanju TikTok i Insta stori i challenge, trendovi na društvenim mrežama, nova pesma Bili Ajliš, paleta Džefri Stara, kenselovanje Šejna SVE. Takođe, niko ne poznaje decu bolje od samih roditelja, pa mogu da primete ukoliko imaju neki nemir, nešto ih kopka, tužni su ili preuzbuđeni, što su sve indikatori da se dete sprema na neki neuobičajeni korak. Nije nužno da roditelji znaju sve o TikToku i društvenim mrežama, treba da osećaju svoje dete i budu tu uvek kada se pojavi prvi znak uznemirenosti, da ne osuđuju, već da podrže i zagrle dete, rekla je psiholog Ana Marković za A1.

Uz savete psihologa dodajemo i onaj da je dobro oslušnuti i prepoznati izraze koje deca koriste na engleskom jeziku i zatražiti pojašnjenja, jer se u tim izrazima mogu naći baš nabrojani TikTok izazovi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: