Podeli vest

Stradanje dece zbog TikTok izazova do nedevano su se izgledala samo kao vesti iz dalekih zemalja, a sada su postali naša stvarnost.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

TikTok
Foto: Shutterstock

Opasnost koju sa sobom nosi društvena mreža TikTok širi se munjevitom brzinom, a TikTok izazovi nemaju silaznu putanju.

Jedan od poslednjih slučajeva o kojima mediji izveštavaju ovih dana je “Bucket list”. Ovaj izazov podrazumeva niz stvari od kojih je najopasnija pretrčavanje ulice ili autoputa ispred kamiona tako što deca prethodno bace novčić na ulicu.

Prema saznanjima Blica u Noviom policija je dobila prijavu da deca uzrasta od 8 do 10 godina koriste ovaj izazov, ali Novi Sad nije jedini grad u kome je ovaj izazov aktuelan.

Aktuelni TikTok izazovi u Srbiji

Osim ovog u srbiji su aktuelni i ovi izazovi:

“Devious Lick” – polomljena ogledala u kuptali, kao i pločice uglavnom su deo ovog izazova koji ima milione pregleda na TikTok-u

BORG je skraćenica od “blackout rage gallon” i sastoji se od mešanja pola galona vode sa pola galona alkohola, obično votke, i pojačivača ukusa elektrolita. Ovaj recept podeljen je u februaru 2023. Ne samo da ima milione pregleda, već su i brojni studenti hospitalizovani zbog njega.

“Blackout challenge” zapravo postoji već godinama, kao „Passout Challenge“, „Speed Dreaming“ ili „The Fainting Game“.

Nezvanična statistika kaže da se čak 82 dece u svetu ugušilo zbog igre koja podrazumeva da sebi stave kaiš oko vrate i stežu ga dok se ne onesveste, dok ceo proces snimaju mobilnim telefonom.

“Dragon’s breath” je izazov u kome se koriste šarene bombone zbog kojish su deca da soda dobijala opekotine na koži, teške bolove u stomaku i trovanje hranom. Suština je u tome što se bombone potapaju tečni azot da bi se stvorio efekat pare kada se jedu.

I ovoj slisti nije kraj. To su samo neki od izazova koji ugrožavaju život dece i sa namerom su napisani na engleskom jeziku jer ih tako i sama deca nazivaju.

Šta mi možemo da učinimo da nam deca bezbedno borave na mrežama?

Psiholozi imaju razlličite odgovore na ovo pitanje i svi se slažu da treba razgovarati sa decom i pratiti njihovo ponašanje

Roditelji treba da iniciraju i otvaraju komunikaciju – pokreću deci zanimljive i aktuelne teme, razgovaraju sa njima, slušaju i čuju šta im deca govore, razumeju važnost tih izrečenih poruka. Bez osude, s mnogo strpljenja, roditelji treba da daju deci do znanja da su relevantan sagovornik i kada su u pitanju TikTok i Insta stori i challenge, trendovi na društvenim mrežama, nova pesma Bili Ajliš, paleta Džefri Stara, kenselovanje Šejna SVE. Takođe, niko ne poznaje decu bolje od samih roditelja, pa mogu da primete ukoliko imaju neki nemir, nešto ih kopka, tužni su ili preuzbuđeni, što su sve indikatori da se dete sprema na neki neuobičajeni korak. Nije nužno da roditelji znaju sve o TikToku i društvenim mrežama, treba da osećaju svoje dete i budu tu uvek kada se pojavi prvi znak uznemirenosti, da ne osuđuju, već da podrže i zagrle dete, rekla je psiholog Ana Marković za A1.

Uz savete psihologa dodajemo i onaj da je dobro oslušnuti i prepoznati izraze koje deca koriste na engleskom jeziku i zatražiti pojašnjenja, jer se u tim izrazima mogu naći baš nabrojani TikTok izazovi.

Deca moraju da razumeju šta je pogrešno

Psihijatar Irena Đorđević kaže da je ključno da deca razumeju šta je pogrešno a šta nije za nijh, aili i da je to jako teško, pošto su društvene mreže postale realnost i čitav se život tamo prebacio.

“Postoje različiti odnosi koji su do sada postojali i u realnom životu, između ostalog i takmičarski duh i želja da se pripada određenoj zajednici. Sve to doprinosi ovoj pojavi Tik-Tok izazova i kada dođemo do toga da oni budu kažnjeni, oni treba da razumeju da to više ne treba da rade zbog njih samih, a ne zbog kazne koju su dobili”, objasnila je Đorđević.

Dodala je da je problem što je i dalje veliki jaz između generacija, upravo zbog toga što se tehnološki napredak dešava u novim generacijama, pa roditelji imaju veliki otpor prema društvenim mrežama koje nisu njima bliske.

“Veliki je problem što roditelji nisu sigurni na koji način da pristupe deci u tim situacijama. Takođe, pedagozi i psiholozi po školama isto probijaju različite prepreke da dođu do samih učenika, pitanje je koliko su u prilici da to tako individualno postave s obzirom da je nužno svakom od tih učenika posvetiti se pojedinačno i razumeti šta njega motiviše, zbog čega je on spreman da takvu žrtvu učini da bi učestvovao u Tik-Tok izazovu”, rekla je Đorđević.

Ponuditi alternativu za društvene mreže

Ocenila je da je problem za psihologe, pedagoge i za roditelje ukoliko deci uskrate društvene mreže, šta da im ponude i s druge strane kako da im pomognu da pronađu nešto drugo kao zamenu.

Rekla je da je to sistemski problem i zahteva rešavanje i uključivanje različitih stručnjaka iz različitih oblasti, praktično još iz perioda kada su deca u nekom predškolskom uzrastu, pa onda sve na dalje preko školovanja

“Važno je da roditelji sami razumeju koje su prednosti ostalih mreža koje su deci privlačne i da su upravo zahvaljujući tim društvenim mrežama, deca mnogo više pod budnim okom roditelja”, rekla je ona.

Objasnila je da je Fejsbuk malo sporiji, tu se zadržavaju uglavnom starije generacije i teško prelaze na ove druge mreže, koje, sa druge strane, malo ograničavaju i tu privatnost, što je deci možda i komfornije, jer imaju instant sadržaje uglavnom fotografije, video zapise i slično.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: