Premijerka Ana Brnabić je podsetila i da je Priština zabranila Srbima na KiM da glasaju na izborima, za pre toga i na referendumu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ANA BRNABIĆ
FOTO: TANJUG/ RADE PRELIC/arhiva

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jučerašnjem razgovoru sa predstavnicima SAD istakla da je Beograd zabrinut zbog eskalacije nasilja na Kosovu i Metohiji, za koje je odgovorna Priština, zbog čega molimo EU i SAD da to uzmu ozbiljno i pomognu Beogradu da sačuva mir na Zapadnom Balkanu.

“Jasno smo i juče rekli da nas izuzetno zabrinjava eksalacija nasilja na KiM i da se to vidi u svemu – po tome što je u 2021. godini za više od 30 dosto povećan broj napada na Srbe na KiM i njihovu imovinu, manastri Visoki Dečani dospeo na listu najugroženijih kulturnih i verskih spomenika, a sve je kulminiralo time da Aljbin Kurti ukida Srbima osnovna ljudska prava”, rekla je Brnabić za TV Pink.

Ona je podsetila da je Priština zabranila Srbima na KiM da glasaju na izborima, za pre toga i na referendumu.

Uskoro u Srbiju stižu nove američke kompanije

Odnos Srbije i SAD se promenio ne samo zato što je legitimitet predsednika Srbije neupitan, već i zato što Vašington vidi njegovu iskrenu posvećenost regionalnom miru, bezbedosti i stabilnosti, dijalogu sa Prištinom kao jednim od stubova regionalne stablnosti, ocenila je Brnabić.

Nakon razgovora sa zvaničnicima SAD Karen Donfrid i Gabrijelom Eskobarom, koje je ocenila kao izuzetno teške, ali i konstruktivne, premijerka je istakla da Vašington prepoznaje spremnost Srbije da donosi odluke ma koliko teške bile, ali takve da sačuva mir i stabilnost.

Država snažna koliko postoji jedinstvo

U ovim okolnostima, kao i u svakoj krizi, država je snažna jedino ako smo svi mi zajedno, i ako svaki pojedinac čuva tu državu, energiju, resurse, istakla je premijerka.

Objasnila je da je država tu da obezbedi koliko može, a da snabdevenost na duge staze zavisi od svih građana.

Srbiju poštuju i niko joj više ne preti

Brnabić ističe da pritisci na Srbiju jesu veliki, ali da našoj zemlji, na sastancima za stranim partnerima, niko ne preti, niti je ucenjuje, jer je Srbija sada poštovana.

“Nikada do sada, od kad sam u politici, i u vladi od 2016. godine, nisam bila na sastanku na kojem je nama neko pretio ili nas ucenjivao. Naša zemlja je zavredela poštovanje zahvaljujući mudroj politici Aleksandra Vučića”.

Slovenija nam je veliki vetar u leđa

Predsednica Vlade ocenila je kao brutalnu laž navode pojedinih medija da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije čestitao Robertu Golobu, lideru Pokreta Sloboda, pobedu na parlamentarnim izborima u Sloveniji i naglasila da Beograd i Ljubljana imaju jako, jako dobre odnose.

To da li je čestitao ili nije lako je proveriti, rekla je Brnabić i naglasila da takve brutalne laži zaista mogu da nanesu ogromnu štetu Srbiji, kao i laž koju su tajkunski mediji objavili – da ne priznajemo i ne poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: