Podeli vest

“Ništa nije obećano. Jedini principijelni naš stav, koji je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost, jeste da smo protiv sankcija Rusiji”, izjavila je premijerka

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
Foto: Shutterstock

Premijerka Ana Brnabić demantovala je danas navode i špekulacije da je obećano da će nova Vlada Srbije odmah po formiranju uvesti sankcije Rusiji.

“Ništa nije obećano. Jedini principijelni naš stav, koji je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost, jeste da smo protiv sankcija Rusiji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo pogrešnim kršenje tog integriteta”, istakla je Brnabić na RTS-u.

Na pitanje koliko je teško balansirati između zapada i Rusije, s obzirom da su veliki pritisci, ona isgtiče da Srbija ne balansira, već da se vodi jasna spoljna politika zaštite nacionalnih interesa.

“Svi ovi koji sada spekulišu da li će nova vlada morati da uvede sankcije i odluči se, to rade već devet godina i nikada se nisu naučili da brane svoje interese. Mi imamo principijelan način vođenja spoljne politike i ako je nešto obeležilo mandat Aleksandra Vučića i vlast SNS-a, to je da smo uvek branili naše nacionalne interese i da je izuzetno važno da sami o sebi odlučujemo”, naglasila je Brnabić.

Premijerka, odgovarajući na pitanje kako se traži moralna ravnoteža i da li se o tome odlučuje na dnevnom nivou ili su neke odluke donete i njih se drže, kaže da se situacija ne analizira od dana do dana, već da se brani od dana do dana.

“Teško je braniti jer su ogromni pritisci, ali međunarodno pravo je jasno, a to što ga sile sveta koriste kako im odgovara, to je drugo. Nas samo to brani i ono je jasno i volela bih da kao što neki poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, isto poštuju i teritorijalni integritet Srbije”, rekla je Brnabić.

Ukazuje da je međunarodno pravo jedno te isto za sve, ali da ga velike sile često zloupotrebljavaju.

“Mi to ne radimo i to nas čuva u ovom trenutku”, zaključila je Brnabić.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: