Podeli vest

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas da Vlade Srbije inicijativom Otvoreni Balkan želi da da olakšamo protok robe, ljudi, kapitala i usluga, kako bi svima u zemlji olakšala svakodnevni život i trgovinu, kako bi povećali standard građana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

“U okviru inicijative Otvoreni Balkan mi već imamo važne rezultate, a kada je premijer Dmitar Kovačevski bio u Srbiji videli smo ogromno povećanje međusobne robne razmene”, rekla je Brnabić.

Ona je obišla prodajno mesto Open Balkan – elektronska naplata putarine, na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji u društvu predsednika Vlade Severne Makedonije Dmitra Kovačevskog i resornih ministara za saobraćaj, Goranom Vesićem i Blagojem Bočvarskim. Brnabić je istakla da trenutno tag za jedinstvenu naplatu putarine može da se koriste samo za putnički saobraćaj, a da će od petka biti omogućen i za kamione i privredu.

“U 2022. 1,48 milijarde evra robne razmene. Srbija je izvezla nešto manje od milijarde, a Severna Makedonija nešto više od 500 miliona. Mnogo je veće povećanje bilo na strani Severne Makedonije, više od 56, a na našoj strani 16 odsto. Inicijativa Otvoreni Balkan je za sve stranke dobra stvar”, navela je premijerka.

Zajednički tag za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji profunkcionisao je početkom jula. Procenjuje se da u toku letnje sezone dnevno kroz Severnu Makedoniju prođe približno 7.000 vozila sa srpskim tablicama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: