Podeli vest

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da su dva predložena medijska zakona – “revolucionarni” i dodala da je postignut kompromis oko najvažnijih pitanja koja se tiču njihove primene.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ona je ocenila da je urađen odličan posao i da očekuje da će Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima biti usvojeni do kraja oktobra, saopštila je vladina pres služba.

Premijerka se danas, povodom završetka javne rasprave o nacrtima ta dva zakona, sastala sa predstavnicima Ministarstva informisanja i telekomunikacija, medijskih i novinarskih udruženja i međunarodnim partnerima.

Ona je, kako se navodi, istakla da je postignut kompromis oko najvažnijih pitanja koji se tiču implementiranja: Saveta za štampu i izbora za članove Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Brnabić je precizirala da će Savet za štampu biti samoregulatorno telo nadležno za sve medije i da se prvi put nalazi u legislativnom okviru.

Premijerka je naglasila je da su ovi zakoni revolucionarni, jer se prvi put uvodi samoregulacija.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu istakao je značaj inkluzivnosti i transparentnosti u izradi medijske regulative, dodajući da je to ključno kada je reč o sprovođenju Medijske strategije i akcionog plana u slovu i duhu.

On je dodao da je u razgovoru sa medijskim i novinarskim udruženjima postignut napredak u kompromisnim rešenjima, kao što je slučaj sa aktuelnim predlogom ovlašćenih predlagača za članove Saveta REM-a, koji doprinosi njegovoj depolitizaciji, a Savet za štampu je jedino samoregulatorno telo predviđeno zakonom.

Potrebno je dodatno ojačati organizacionu, funkcionalnu i finansijsku nezavisnost REM-a, rekao je Bratu i potvrdio spremnost Misije da pomogne u primeni zakona kada budu dovršeni, kao i u izradi neophodnih podzakonskih akata.

Šef Odeljenja za medije i informisanje Delegacije EU u Srbiji, Manuel Munteanu, ocenio je da je Medijska strategija kvalitetan dokument i ponovio važnost da dva predloga zakona odražavaju njen duh.

On je pozdravio pozitivne pomake, kao što su jačanje uloge Saveta za štampu i depolitizacija u predlogu članova Saveta REM-a.

Munteanu je takođe ponovio važnost postojanja jakih zaštitnih mehanizama za obezbeđivanje jednakih uslova za sve medijske i tržišne aktere.

On je istakao da je Delegacija EU od samog početka podržavala proces medijskih reformi u Srbiji i da će to činiti i dalje.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa je istakla da su prvi put u Zakon o javnom informisanju i medijima ušle odredbe koje se tiču radnih prava novinara i medijskih radnika.

Ona je naglasila da je to od velikog značaja jer će otvoriti mogućnost za dostojanstveniji položaj i bolje uslove rada medijskih radnika i, kako je navela, mogućnošću za uspostavljanjem dijaloga, što su cilj i standardi u zemljama Evrope, navedeno je u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: