Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić priredio je sinoć posle premijere filma “Heroji Halijarda” prijem za filmsku ekipu i zvanice u Skupštini grada Beograda.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjg

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/

Šapić je u svom obraćanju istakao da su “Heroji Halijarda” “istorijski film” i da će vreme pokazati da je otvorio na specifičan način i zatvorio određene istorijske nepravde kroz koje je srpski narod prolazio od kraja Drugog svetskog rata

Ocenivši ”da je komunistički režim decenijama prekrajao istoriju i odgajao generacije”, Šapić je dodao da je “ovaj film daleko veći od umetničkog značanja koji ima”.

Reditelj filma Radoš Bajić je istakao da je velika čast koju je ukazao Grad Beograd i gradonačelnik Šapić za njega i njegovu ekipu, koji su “ugošćeni u drevnom zdanju” Starog dvora.

Zahvalivši svima koji su pomogli nastanku “Heroja Halijarda”, prvog ostvarenja koje govori o akciji Ravnogorskog pokreta na spasavanju savezničih pilota 1944. godine, Bajić je ocenio da je njegov film “dobio atribut nacionalnog projekta prve kaztegorije”.

Bajić je potom uz harmoniku zapevao jednu pesmu i na kraju, pozdravljen burnim aplauzima prisutnih zvanica, uzviknuo: “Živela Srbija!”

“Heroji Halijarda” večeras su premijerno prikazani u ispunjenoj beogradskoj MTS dvorani, gde se posetiocima poklonila brojna filmska ekipa, uz zaslužene višeminutne ovacije.

Premijeri su prisustvovali ministarka kulture Maja Gojković, kao izaslanica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, patrijarh srpski Porfirije, američki ambasador Kristofer Hil, pesnik Matija Bećković, gradonačelnik Beograd Aleksandar Šapić i druge zvanice.

Film je nastao u produkciji Kontrast studija i Telekoma Srbije, uz podršku Radio-televizije Srbije, Ministarstva kulture, Filmskog centra Srbije i drugih. Domaćin večerašnje premijere bio je Grad Beograd, a redovno bioskopsko prikazivanje počinje od 12. oktobra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: