Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se i pored 20 odabranih životnih namirnica i proizvoda koji će od sutra u svim prehrambenim lancima biti po znatno jeftinijoj, ograničenoj ceni, razmišlja na koje još načine može da se pomogne građanima sa najnižim primanjima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ARHIVA

Premijerka je za RTS rekla da će u narednom periodu razgovarati sa ministrom unutrašnje i spoljne trrgovine Tomislavom Momirovićem i predstavnicima Privredne komore Srbije na tu temu, ali da Vlada Srbije ne može mnogo da se meša u takve odluke.

“Razgovaraćemo da vidimo šta možemo dodatno da učinimo, iako nije dobro da se vi kao Vlada mešate u to. Neki proizvodi su već u prošlosti bili ograničeni sa cenom. Možemo da razmotrimo marže i druge stvari, ali Vlada tu ne može preterano da se meša”, rekla je premijerka.

Brnabić je istakla da je važno da inflacija dolazi pod kontrolu i da sada iznosi 11,5 odsto, a posebno pozdravila Odluku Narodne banke Srbije o ograničenju kamatne stope kod stambenih kredita sa promenljivom kamatom koje koriste građani.

“Velika zahvalnost NBS za donešenu meru. Mislim da je to jako dobro za sve građane i da će uticati na bolju kupovnu moć. Mi idemo ka tome da se inflacija u potpunosti stavi pod kontrolu. Bez obzira i na to mi imamo realan rast plata i penzija, i one u ovom trenutku rastu brže od inflacije, svako ko kaže da inflacija pojede sva ta povećanja, ne govori istinu”, rekla je Brnabić.

Komentarišući posetu Južnoj Koreji, premijerka je rekla da je tamo razgovarala o Sporazumu o slobodnoj trgovini između te zemlje i Srbije, da krajem godine očekuje sastanke, a potpisivanje pomenutog sporazuma već u toku sledeće godine. “Južna Koreja je veliki strani investitor u više zemalja. Mi smo radili poslednjih meseci sa njima da vidimo kako da se mi pozicioniramo kao centar za njihove investicije u Evropi.

“Potpisali smo prošle nedelje Sporazum o uzajamnoj zaštiti, promociji i podsticaju investicija, kako bi dali dobar signal za njihove investicije. Krenuli smo u pregovore o ekonomskom partnerstvu, odnosno Sporazumu o slobodnoj trgovini i nadam se da ćemo potpisati u toku sledeće godine. Do kraja godine ćemo imati prve sastanke na tu temu”, najavila je Brnabić.

Što se tiče predstojećih razgovora u Briselu između delegacija Beograda i Prištine, premijerka je ocenila da će oni biti teški. Brnabić je naglasila da Priština očigledno i dalje nema nameru da implementira dogovoreno imajući u vidu Briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština. “Kurti ne želi da izgovori reči Briselski sporazum. Ističem veliku zahvalnost predsedniku Vučiću što je preuzeo na sebe da vodi te razgovore i oslobodio Vladu da može da se bavi drugim stvarima”, navela je premijerka.

Implementacija Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština su neophodne, dodala je premijerka i naglasila da smo do sada mogli da vidimo samo dodatnu eskalaciju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: