Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Srbiji Edvardom Fergusonom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ARHIVA

Brnabić je ambasadoru Fergusonu poželela dobrodošlicu i izrazila nadu da će tokom njegovog mandata doći do jačanja sveobuhvatne saradnje Beograda i Londona, kao i daljeg intenziviranja dijaloga dve strane, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sagovornici su ocenili da se ekonomska saradnja dveju zemalja dinamično razvijala prethodnih nekoliko godina. Premijerka je naglasila da postoji potencijal za jačanje partnerstva u brojnim oblastima, a posebno u energetici, inovacijama i infrastrukturi.

Predsednica Vlade je naglasila da je Srbija napravila značajan iskorak u razvoju biotehnologija i digitalizacije, dok je IT sektor pokretač privrednog rasta i u tim delatnostima vidi mogućnosti za buduću saradnju.

Ambasador Ferguson je poručio da je Velika Britanija posebno zainteresovana za saradnju u oblastima digitalizacije i visokih tehnologija, istakavši da Srbija ima odlične projekte na kojima u budućnosti mogu zajedno sarađivati.

Ferguson je istakao potencijal za podršku Britanije infrastrukturnim projektima kroz kreditni mehanizam UKEF (UK Export Finance).

”Iz ovog mehanizma već je iskorišćeno 470 miliona funti za podršku realizaciji Moravskog koridora”, istakao je ambasador. Ferguson je čestitao Srbiji na dobijanju organizacije Međunarodne svetske izložbe EXPO 2027 u Beogradu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: