Britanski princ Vilijam je nosio nojevo perje, trake, mašne, čak i kapu ukrašenu prazilukom, ali nema tendenciju da nosi tradicionalnu škotsku nošnju – kilt.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

PRINČEVI HARI I VILIJEM
Tanjug/Aaron Chown/Pool Photo via AP/file

On bi trebalo da nosi tradicionalnu mušku suknju jer je nasledio škotske titule vojvode od Rotseja, grofa od Kerika, barona od Renfrua, gospodara Ostrva, a uz sve to je i prestolonaslednik Škotske.

Prema pisanju Gardijana, Vilijam nije viđen u kiltu u javnosti još od detinjstva, što nije prošlo nezapaženo od strane krojača njegovog oca Džona Sagdena, vlasnika modne kopmanije “Campbell’s of Beauly”.

“Bilo bi nam drago da napravimo kilt i jaknu za princa od Velsa. Tako bi se održavala tradicija i to bi bilo savršeno sredstvo za popularizaciju tradicionalne suknje škotskih visoravni, posebno kod mlađe generacije”, rekao je Sagden.

Sa druge strane, glavni urednik magazina “Majesty” Džo Litl kaže da je Vilijam možda privatno nosio kilt, međutim on se retko fotografiče u višim predelima Škotske.

“Princa retko viđamo u ruralnoj Škotskoj, ali čak i jedno pojavljivanje u kiltu u urbanom okruženju ućutkalo bi njegove kritičare. Drugi bi to, naravno, videli kao pi-ar trik”, naveo je je Litl.

Do sada, u javnosti nisu objavljeni prinčevi razlozi za izbegavanje ovog odevnog predmeta. Vilijam je izbegao da nosi kilt na svom venčanju kada je izabrao svečanu uniformu irske garde.

Za krunisanje oca, kralja Čarlsa, obukao je uniformu velške garde. Britanski prestolonaslednik nije obukao kilt čak ni za svoje diplomiranje na Univerzitetu Sent Endruz. Nasuprot tome, kralj Čarls je odavno oduševljeno prigrlio kilt, piše Gardijan i podseća da je i pokojna kraljica Elizabeta Druga redovno nosila kariranu odeću čim bi prešla granicu Škotske.

Kralj Čarls ima veliki broj kiltova, jakni, tradicionalnih kožnih torbica i čarapa i koristi svaku priliku da ih nosi dok je u Škotskoj.

Pre dve godine, kralj je naručio odeću od kompanije “Campbell’s of Beauly”, tražeći da svaki centimetar upotrebljenog materijala bude iz Škotske, uključujući dugmad od jelenskog roga.

Sagden je nedavno rekao da je Čarls bio izbirljiv i strastven u vezi sa izradom. “On brine o detaljima. Zaista mu je važno da promoviše britanske zanate, čak i pri najsitnijim detaljima”, istakao je kraljevski krojač Džon Sagden za londonski Tajms.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: