Podeli vest

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da se usvajanjem rezolucije o Srebrenici prekraja istorija 20. veka, čime bi se stvorio novi svetski poredak zasnovan na lažima i nepoštovanju.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

OTO TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/

Time se takođe, krši Dejtonski sporazum, kao i ustav Bosne i Hercegovine. Brnabić je u razgovoru za Hepi televiziju istakla da se rezolucija donosi u trenutku kada postoje žarišta širom sveta.

“Vi otvarate još jedno žarište na Balkanu, koje je i tako bure baruta. Trudili smo se 30 godina da smirimo situaciju i vi sad bacite šibicu, koja neće pomiriti te ljude, nego će raspaliti mržnju. Oni će se pokupiti, radiće svoj posao, a mi ćemo ostati ovde u regionu”, rekla je Brnabić. Kako je navela, rezolucija se donosi 29 godina nakon dešavanja u Srebrenici i to bez konsenzusa.

“Bez ikakvih razgovora. Ne da nema konsenzusa, nego nisu ni pokušali da naprave konsenzus, nisu ni pokušali da naprave dogovor”, naglasila je predsednica Narodne skupštine.

Brnabić dodaje da će o rezoluciji odlučivati zemlje koje ne da nemaju veze sa Balkanom, već teško da znaju gde se on nalazi, a pogotovu Srebrenica. Ona ističe da je apsurdno što će Nemačka predstaviti rezoluciju, ali da je ponosna na koji način se predsednik Srbije Aleksandar Vučić bori za domaće interese.

“Ponosna sam i na Srbiju koja danas za razliku od pre 12 godina ima dovoljno hrabrosti i samopoštovanja da digne glas i da to ne radi skriveno i u tajnosti, već potpuno javno, iskreno i odgovorno”, kazala je Brnabić.

Predsednica Narodne skupštine ističe da je o ovome razgovarala sa predsednikom Vučićem, nakon čega je on imao sastanke i večeru sa kineskim šefom misije pri Ujedinjenim nacijama. Govoreći o ponašanju svetskih sila ovim povodom, Brnabić kaže da im planove remeti to što nisu računali na hrabrost Srbije da se bori za istinu.

Brnabić je ukazala i da se na male, siromašne zemlje koje zavise od velikih sila vrši pritisak – “ucenjivanje kreditima, razvojnim projektima, razvojnom pomoću, političke ucene”. Generalna skupština UN sutra treba da glasa o rezoluciji o Srebrenici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: