Podeli vest

Dodeljivanje statusa pridruženog člana tzv Skupštini Kosova neupitno predstavljalo nagradu za Prištinu koja kontinuirano vrši nasilje i sistemsku diskriminaciju nad Srbima na KiM, podvukla je Brnabić u pismu

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ (STF)

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić uputila je pismo šefovima svih delegacija članica i pridruženih članica u Parlamentarnoj skupštini NATO, koja se sastaje ovog vikenda u Sofiji, u kojem je ukazano da bi dodeljivanje statusa pridruženog člana tzv Skupštini Kosova neupitno predstavljalo nagradu za Prištinu koja kontinuirano vrši nasilje i sistemsku diskriminaciju nad Srbima na KiM, kao i za opstruisanje Briselskog dijaloga.

U pismu se posebno skreće pažnja na sveprisutno nasilje i otvorenu sistemsku, sistematičnu i kontinuiranu diskriminaciju nad Srbima na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Istaknuto je da je nekažnjivost za masovne etnički motivisane napade na Srbe i nealbansko stanovništvo, Srpsku pravoslavnu crkvu i imovinu postala uobičajeni i podrazumevajući način života na prostoru Kosova i Metohije. Dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo i imovinu od strane privremenih institucija samouprave u autonomnoj pokrajini Kosova i Metohije, kao i prištinsko namerno stvaranje nepodnošljivih uslova života za Srbe i nealbansko stanovništvo na tom prostoru, samo su za proteklih godinu dana rezultirali napuštanjem Kosova i Metohije više od 15 odsto srpskog stanovništva.

Pored toga, čitavoj međunarodnoj zajednici je i više nego dobro poznata sramna činjenica da više od 11 godina Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština, dodaje se.

Kosovo i Metohija je, shodno važećoj i pravno obavezujućoj Rezoluciji SB UN 1244 (1999), kako se ističe, pokrajina u sastavu Republike Srbije pod privremenom upravom misije Ujedinjenih nacija, a ne posebna država. Iz Rezolucije SB UN 1244 proizilazi da takav status ostaje na snazi dokle je na


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: