Podeli vest

Srbija najviše nazadovala tokom prošle godine, a Priština najviše napredovala, ocena je Fridom hausa

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/

Ocena Fridom hausa da je Srbija najviše nazadovala tokom prošle godine, a Priština najviše napredovala je sramna, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je rekla da svako ko imalo razume političke okolnosti, ljudska prava, medijske slobode i vladavinu prava zna da to nije tačno.

“Tokom 2021. završili smo javnu raspravu i priveli kraju proces izmene Ustava, 16. januara smo imali uspešan referendum koji prvi put u istoriji Srbije obezbeđuje potpunu samostalnost tužilaštva i nezavisnost sudstva”, podsetila je Brnabić.

Sa druge strane, navela je da je prošle godine na KiM, za 20 odsto uvećan broj napada na Srbe na KiM.

Sve to, istakla je, kulminiralo je time što je 16. januara Priština zabranila Srbima učestvovanje na referendumu, a nakon toga 3. aprila na izborima.

“Priština je zabranila osnovno ljudsko pravo, pravo glasa. I, onda imate Fridom haus koji kaže da je Srbija najviše nazadovala, ali je zato Kosovo najviše napredovalo i naši mediji koji na sva usta objavljuje tu vest”, rekla je premijerka.

Ona kaže da je reč o istim medijima koji su godinama objavljivali da je Srbija na sivoj listi GRECO grupe zemalja koje se bore protiv korupcije u Savetu Evrope, zato što smo na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja, a da kada se u martu pojavio novi izveštaj, koji je rekao da se Srbija izuzetno popravila i da nije više na toj listi, niko ni jednu reč nije objavio.

“Toliko o objektivnosti i uticaju različitih međunarodnih organizacija na to šta se dešava na Balkanu i kako je ko predstavljen i na kraju pohvaljen za to što radi. Taj izveštaj Fridom hausa pohvaljuje Prištinu što je Srbima oduzela osnovno ljudsko pravo da glasa”, poručila je premijerka.

Govoreći o sitaciji u južnoj pokrajini, Brnabić je rekla da je situacija kompleksna, pre svega zbog ponašanja Prištine.

“Priština ne želi da pregovara. To je jasno Vašingtonu, Briselu, Parizu, Londonu, Berlinu. Šta će uraditi tim povodom videćemo. Prošlo je devet godina od Briselskog sporazuma, nemamo i dalje ZSO, a Priština otvoreno kaže da neće implementirati Briselski sporazum i da on za njih ne postoji”, istakla je premijerka.

On kaže da će njena vlada, kao ozbiljna i odgovorna vlada koja poštuje međunarodne ugovore i sporazume, čekati da vidi šta će uraditi oni koji su supotpisnici tog sporazuma, pre svega EU.

“Danas je Lajčak u Beogradu, svakako želim da čujem šta će dalje uraditi”, rekla je Brnabić.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: