Podeli vest

Ana Brnabić je ukazala da se Srbija na vreme priključila digitalnoj revoluciji i da će ove godine izvoz IKT usluga biti “neverovatnih 2,7 milijardi evra”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BRNABIC
FOTO TANJUG/ VLADA RS/ SLOBODAN MILJEVIC/ARHIVA

Srbija danas nije ista zemlja u odnosu na pre deset godina i ako ovim stopama nastavimo, biće još mnogo drugačija, naprednija i jača za deset godina, istakla je danas premijerka Ana Brnabić i ukazala da se Srbija na vreme priključila digitalnoj revoluciji i da će ove godine izvoz naših IKT usluga biti “neverovatnih 2,7 milijardi evra”, a pre samo deset godina bio je 375 miliona evra.

Ona je u autorskom tekstu za “Politiku” navela da se vremena menjaju, a da se države i privrede koje su jake, otporne, prilagodljive menjaju sa njima i istakla da je malo ko verovao da Srbija može biti jedan od lidera Četvrte industrijske revolucije.

Brnabić dodaje da je od vremena kada je bila ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u vladi Aleksandra Vučića mnogo urađeno u pogledu digitalizacije, kroz uvođenje elektronske uprave i velikog broja elektronskih usluga koje su danas na raspolaganju, kao i kroz rast domaćeg izvoza informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ona je napomenula da se u senci globalnih kriza kao što su kovid 19, nedostatak energenata, nedostatak hrane, problemi sa vodom, rat u Ukrajini, međusobno razilaženje velikih sila, prirodnih katastrofa uzrokovanih klimatskim promenama događa jedna drugačija promena koju je Srbija na vreme razumela, i uvidela značaj i potencijale koje donosi, a to je tehnološka revolucija.

Brnabić napominje da je digitalna revolucija dovela do povezivanja škola na internet, uvođenja digitalnih nastavnih sadržaja, programiranja u osnovne škole, specijalizovanih IT odeljenja u srednjim školama, specijalizovanih master programa na fakultetima, zajedno sa privredom.

“Naši startapi i naučnici danas imaju na raspolaganju i najmoderniji superkompjuter u jednako modernom Državnom data- centru, i naučno-tehnološke parkove u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu, a uskoro i u Kragujevcu i Kruševcu. Srbija je danas međunarodno prepoznata kao zemlja inžinjera, inovativnih i kreativnih ljudi”, istakla je premijerka.

Ona navodi da zbog toga danas u Srbiji svoje proizvode i rešenja razvijaju neke od najpoznatijih kompanija na svetu, kao što su ”Microsoft”, ”NCR”, ”IBM”, ”Cisco”, ”Continental”, ”GoDady”, ”Schneider”, ali i relativno nove, izuzetno uspešne kompanije kao što su ”Epic Games”, ”Rivian” ili”Polygon”, a preko naših IT kompanija u Srbiji se razvijaju i proizvodi mnogih drugih, jednako poznatih kompanija.

“Sada je došlo vreme da govorimo o sledećoj tehnološkoj revoluciji, a to je revolucija koja se dešava razvojem veštačke inteligencije i biotehnologije, koju možemo gledati i kao Petu industrijsku revoluciju”, ističe Brnabić i napominje da je ta tehnološka revolucija već počela.

Brnabić navodi da je u poslednjih sedam godina Srbija dobro postavila svoje prioritete, prepoznala prednosti i razumela promene koje donosi Četvrta industrijska revolucija.

“Ovo nam je umnogome pomoglo da promenimo imidž Srbije i počnemo da privlačimo u Srbiju tehnološki naprednije i sofosticiranije investicije koje stvaraju dodatnu vrednost za našu ekonomiju i odlično plaćena radna mesta. Srbija uspeva da se izbori da bude u manjem krugu zemalja koje će u budućnosti kreirati nove trendove i tehnologije, budućnost čovečanstva i koncentrisati novostvoreno bogatstvo u svojim rukama. Nismo još na tom nivou, ali smo na jako dobrom putu da budemo”, navela je premijerka. Kaže da Srbija ima znanje, viziju i ljude koji daju naduo da ćemo u novoj tehnološkoj revoluciji biti među onima koji stvaraju promene putem novih tehnologija.

“Imamo svetski priznate inženjere i IT kompanije. Imamo naučne institute koji su u samom evropskom vrhu po kvalitetu nauke kojom se bave – primer je Institut ”BioSens”. Imamo Institut za razvoj veštačke inteligencije, koji danas zapošljava više od 40 svetski uspešnih, a naših ljudi koji su se u prethodne dve godine vratili u Srbiju”, navodi Brnabić.

Ona dodaje da u Srbiji postoji i Institut za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo koji je iznedrio pionire genetskog sekvenciranja nove generacije, a koji danas radi naučne projekte sa najvećim svetskim kompanijama, kakve su ”Roch” ili ”Takeda”.

“Imamo startap kompanije koji su za samo par godina dostigli vrednost merenu desetinama i stotinama miliona dolara. Imamo globalne tehnološke kompanije koje žele da rade sa nama. Na nama da je da sve to što imamo objedinimo, negujemo, podstičemo i pomažemo, kako bismo kreirali ekosistem inovacija koji će u narednim decenijama biti motor ekonomskog razvoja Srbije”, istakla je Brnabić.

Ona je ukazala da je jadna od ključnih inicijativa kako će to da se uradi u budućnosti BIO4 kampus, koji treba da počne da se gradi ove godine i u kojem će biti objedinjeni najbolji obrazovni i naučni kapaciteti.

“BIO4 kampus je, za Srbiju, samo početak jedne nove, inovativne, drugačije budućnosti. U vremenu u kojem živimo, verujem da je dobro podsetiti se stare izreke: ‘Najbolji način da predvidimo budućnost je da je sami stvorimo'”, zaključila je Brnabić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: