Podeli vest

Tokom boravka u Tokiju, Brnabić će razgovarati sa premijerom Japana Fumiom Kišidom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BRNABIC
FOTO TANJUG/ VLADA RS/ SLOBODAN MILJEVIC/ARHIVA

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boraviće poseti u Japanu, gde će sutra prisustvovati državnoj sahrani bivšeg japanskog premijera, Šinza Abea.

Tokom boravka u Tokiju, Brnabić će razgovarati sa premijerom Japana Fumiom Kišidom.

Takođe, premijerka će prirediti i večeru za predstavnike japanskih kompanija, koje posluju u Srbiji – Tojo Tajers, Jazaki korporacije, Nideka….

Drugog dana boravka u Tokiju, premijerka Srbije imaće radni doručak sa predsednikom Parlamentarne lige prijateljstva Japan – Srbija Ićirom Aisavom.

Brnabić će zatim razgovarati i sa japanskim ministrom za digitalizaciju Taro Konom.

Inače, očekuje se da državnoj sahrani Abea, uz najviše počasti prisustvuju brojni svetski zvaničnici.

Šinzo Abe, najmlađi japanski premijer koji se najduže zadržao na toj funkciji, poznat je kao veliki prijatelj Srbije zbog čega ga je predsednik Aleksandar Vučić odlikovao na Vidovdan Ordenom Republike Srbije na lenti.

Šinzo Abe posetio je Srbiju 2018. godine i posle te posete Japan je odbio da glasa za članstvo Kosova u Unesku.

Japanska vlada odlučila je da državna sahrana ubijenog Abea bude održana 27. septembra, uz obrazloženje da je sahrana sa državnim počastima primerena zbog izuzetnog doprinosa koji je Abe dao kao japanski lider sa najdužim mandatom, kao i zbog njegovog izuzetnog liderstva i odlučnih poteza u mnogim oblastima, uključujući ekonomski oporavak i promociju diplomatije fokusirane na savez Japana i SAD.

Ceremonija sahrane biće održana u areni Nipon Budokan, koja je prvobitno bila izgrađena za Olimpijadu u Tokiju 1964. godine, a sada je mesto za mnoge sportske i kulturne događaje.

Privatna posmrtna ceremonija održana je u julu, u hramu Zođođi u Tokiju, a pogrebna kola prevezla su Abeovo telo kroz japansku prestonicu do groblja, gde je kremiran.

Veliki broj ljudi tada je izašao na ulice Tokija da oda poslednju poštu Abeu, a širom glavnog grada zastave su se vijorile na pola koplja.

A be je ubijen 8. jula tokom govora u gradu Nara, a upucao ga je četrdesetesedmogodišnji Japanac, koji je policiji rekao da je “ljut na određenu organizaciju”, a Abea je ubio jer je verovao da je i on deo te grupe.

Njegova smrt izazvala je šok u Japanu, gde su slučajevi nasilja od oružja izuzetno retki, ali je ideja sahrane sa državnim počastima naišla na podeljene reakcije u zemlji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: