Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je da je danas važan dan za Srbiju jer je na predlog Srbije usvojena Rezolucija u UN vezna za održivi razvoj.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ARHIVA

“Važan dan za našu zemlju. U UN danas je, na predlog Republike Srbije, izglasana Rezolucija o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, koja će se sprovoditi od 2024. do 2033”,navela je Brnabić na Tviteru. Predsednica vlade je ocenila da je usvajanje Rezolcuje na incijativu Srbije veliki diplomatski uspeh za našu zemlju koja će, kako je naglasila, dodatno osnažiti naš tehnološki razvoj. Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović danas posle podne, nakon što je Generalna skupština UN na inicijativu Srbije usvojila Rezoluciju u izjavi za Tanjug ocenila da ta činjenica predstavlja još jedan korak ka jačanju pozicije Srbije na međunarodnom planu i još jedan izuzetan uspeh na međunarodnom nivou.

“Ovo je velika potvrda da je Srbija ne smo lideri u regionu, već da je naša politika, koja nauku uključuje i stavlja na važno mesto u društvu, prepoznata kao put za dalji razvoj čovečanstva”, navela je Begović.

Minisarka je precizirala da je Rezolucija usvojena na inicijativu Kabineta premijerke i Ministarstva nauke, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i stalne misije Republike Srbije u UN.

“Ovo je izuzetno važan trenutak za Srbiju i za međunarodnu zajednicu. Tom inicijativom smo pokazali našu posvećenost razvoju nauke, tehnologije i inovacija u cilju održivog razvoja. Ponosna sam na timski rad i predanost svih aktera koji su doprineli donošenju te rezolucije”, rekla je Begović.

Naglasila je da ta rezolucija predstavlja potvrdu našeg opredeljenja da nauka ima ključnu ulogu u rešavanju globalnih izazova i postizanju održivog razvoja. Begović je navela da je cilj da se kroz saradnju sa drugim članicama UN iskoriste svi potencijali koje nauka pruža, kako bi se ostvarili ciljevi održive budućnosti. Navela je da je ovo prva tematska rezolucija čije je donošenje inicirala i koordinisala Srbija a od sticanja članstva u UN 2000. godine. Prema njenim rečima, Međunarodna dekada nauka za održivi razvoj pružiće platformu za saradnju svih relevantnih aktera. Ona poziva sve države članice UN – 193 od 195, kao i organizacije sistema UN, akademsku zajednicu, civilno društvo i privatni sektor, kako bi se promovisala nauka kao ključna za postizanje održive budućnosti i kako bi se ubrzala realizacija zacrtanih cileva.

“Sa velikim ponosom gledamo na ovu Rezoluciju kao još jedan korak napred u ostvarivanju naših ciljeva održivog razvoja. Nastavićemo da radimo zajedno sa međunarodnom zajednicom kako bismo osigurali da nauka bude motor pozitivnih promena i stvaranja bolje budućnosti za sve”, navela je Begović.

Begović je izrazila zadovoljstvo što nauka tom rezolucijom dobija svoje zasluženo centralno mesto u rešavanju globalnih izazova i što se uključuje u rešavanje ciljeva održivog razvoja koji su važni za čovečanstvo, region i svakog pojedinca na ovoj planeti. Podsetila je da je 2016. godine u UN definisano 17 ciljeva, koje bi trebalo ostvariti do 2030. kako bi život na planeti bio bolji, ali se ispostavio da realizacija ne ide po planu.

“U te ciljeve spada potreba da se iskoreni siromaštvo, glad, da svi ljudi imaju pristup čistoj vodi, pristojnom obrazovanju, da postoj jednakost polova, da imamo inovacije, održiv ekonomski razvoj, različite izvore alternativne enegije, čisto more … Sve su to stvari koje se tiču svakog čoveka. Zato je bitno da se nauka uključi u dostizanje ovih ciljeva”, navela je.

Ovo je samo početak, sledi izrada detaljnog plana i izveštaji 2026. 2029. i 2032. kako bi se pratili rezultati u ispunjenju ciljeva, dodala je Begović i naglasila da je cilj da svi prihvate činjenicu i budu svesni koliko su znanje i nauka koja proizilazi iz tog znanja bitni za čovečanstvo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: