Vlada Srbije će se truditi da u narednom periodu održi kontinuitet podrške rađanju dece, kao i kroz direktne subvencije za ljude koje imaju decu, jer je porodica garant opstanka društva i države, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BRNABIC
FOTO TANJUG/ VLADA RS/ SLOBODAN MILJEVIC/ARHIVA

Na prvoj nacionalnoj konferenciji o porodici “Srbija – naša porodica”, Brnabić je navela da sve što država radi kroz povećanje plata i penzija, otvaranje novih radnih mesta i drugih ulaganja, nema smisla ukoliko se ne učini nešto da se veći broj dece rađa i time obezbedi da Srbija opstane i bude jača.

“Investiranje u zdravstvo, nove škole, kulturu i podizanje Srbije, to nema nikakvog smisla ukoliko ne učinimo nešto da nas ima više i time obezbedimo da Srbija opstane i da u budućnosti bude jača, a ključ toga je u broju rođene dece i jačini naših porodica. Sve što mi kao Vlada Srbije radimo je u stvari pronatalitetna politika”, poručila je Brnabić.

Navela je da su sve pronatalitetne mere koje država donosi kao direktnu podršku rađanju, poput subvencije za stanove i davanje novca za prvo, drugo, treće i četvrto dete, samo bonus i da su najvažnije aktivnosti države na poboljšanju kvaliteta života građana, jer to doprineti i većem rađanju dece.

“Ako budemo imali bolji kvalitet života imaćemo sve više dece. Trudićemo se da kao Vlada održimo kontituitet sve većeg ulaganja i u sisteme podrške direktne subvencije za ljude koji imaju decu”, rekla je Brnabić.

Podsetila je da je od 1. januara roditeljski dodatak povećan za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta. Ukazala je i da država pruža podršku građanima da se ostvare kao roditelji kroz vantelesnu oplodnju. Podseća da su ta prava proširena od 2018. godine, a prošle godine tri puta uvođenjem neograničenih pokušaja vantelesne oplodnje za prvo dete, povećanjem broja pokušaja za drugo dete, podizanje starosne granice za žene sa 43 na 45 godina života…

“Hvala na iniciranju ovakve konferencije, kao narod i država treba više da govorimo o ovoj temi. Ponosna sam što smo zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uspeli napornim radom da ovu temu nametnemo kao najvažniju temu našeg društva”, rekla je Brnabić.

Navela je da da se u našoj zemlji ne rađa dovoljno dece, da imamo sve stariju populaciju, ali i da postoje neki ohabrujući trendovi koji pokazuju da se rađa više u odnosu na prethodne godine. Ukazala je da je u januaru i februaru ove godine za oko pet odsto više rođenih beba nego u istom periodu prethodne godine.

Brnabić je iznela pet strateških ciljeva koje će država realizovati u budućnosti, poput unapređenja kvaliteta života i većeg fokusa na ravnomermnom regionalnom razvoju, jer su gradovi srednje veličine, regionalni centri ključni faktor za demografiju u našoj zemlji, kako bi s esprečila interna migracija.

Zatim subvencije za kupovinu prve nekretnine za mame do 20.000. evra, koje je država izdvojila ove godine, ali je, kako objašnjava, Vlada Srbije izmenila tu uredbu i bolje je precizirila kako se ne bi ponavljali problemi sa zaključivanjem ugovora kakvi su postojali pre odobrene subvencije.

“Novom uredbom smo omogućili da se ponovo razmotre slučajevi gde su ljudi imali pravo na subvenciju, a nisu je dobili zbog neke proceduralne greške. Tako da ćemo videti da pomognemo sve većem broju porodica i mladih majki”, rekla je Brnabić.

Navela je da će doći do izmena zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom u kojima će biti fokus na majkama preduzetnicama, kojima će se omogućiti pravo da i njihovi partneri koriste pravo na negu deteta nakon tri meseca od rođenja deteta i da majke preduzetnice koje rode troje ili više dece imaju pravo na odsustvo od dve godine.

“Razmišljamo još u kom ćemo pravcu, ali svakako idemo sa narednim izmenama zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom”, rekla je premijerka.

Dodala je da mora više da se ulaže i u predškolsko obrazovanje, ukoliko želimo da u budućnosti imamo jaku i uspešnu zemlju.

“U ovom trenutku nam fali 11.000 mesta u vrtićima da bismo imali najbolje evropske standarde. Zahvaljujem svim partnerima koji rade zajedno sa nama na tome da otvorimo nove vrtiće”, rekla je Brnabić.

Navela je i da se radi na tri važne strategije – za reproduktivno zdravlje, podsticaj rađanja i na strategiji o starenju. Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, navela je da je cilj konferencije da se zajednički sagleda šta može da se učini kako bi se podržala i ojačala porodica i rađalo više dece.

“Nema ništa vrednije od rađanja novog života i nema većeg zadatka od roditeljstva. Sve počinje i završava se u porodici. Naši lični i profesionalni uspesi zavise od toiga koliko je jaka i sigurna porodica iz koje potičemo”, rekla je Kisić. Kazala je da jako i sigurno porodično okruženje stvara snažnu ekonomiju, a snažna ekonominja jaku državu, te da je resorno ministarstvo strateški i finansijski spremno da instituciju porodice podrži i osnaži u svakom smislu.

“Zaštititi porodicu u svetu koji se ubrzano menja najveći je izazov i najodgovorniji zadatak kojem će resorno ministarstvo posvetiti pažnju uz podršku predsednika Srbije i predsednice Vlade”, rekla je Kisić.

Najavila je da će u narednom periodu resorno ministarstvo formirati radnu grupu koja će pružati logističku, stratešku i finansijsku podršku za kreiranje lokalnih pronatalitetnih mera. Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić naveo je da se ozbiljna države prepoznaje i po tome što njeni predstavnici visoko na listi prioriteta stavljaju pitanje porodice i dodao da se iz godine u godinu u ovoj oblasti postižu sve bolji rezultati.

“Rezultati koje smo postigli prethodnih godina pokazuju i potvrđuju da možemo sa ponosom da kažemo da imamo državu. Možemo da budemo ponosni što se iz godine u godinu postižu bolji rezultati”, rekao je Orlić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: