Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Južnu Koreju i Srbiju očekuje nova era u razvoju ekonomskih i političkih odnosa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Ona je, otvarajući regionalnu konferenciju koja se održava u okviru Programa razmene znanja 2023, u organizaciji Korejske agencije za promociju trgovine i investicija (KOTRA), podsetila da se nedavno vratila iz posete Koreji koja je bila jako uspešna i gde se srela sa predsednikom vlade te zemlje.

Kako je dodala tokom te posete, osim susreta sa predstavnicina raznih kompanija iz Koreje, potpisan je i Sporazuma o uzajamnom podsticanju i promociji investicija, a počeli su i razgovori o ekonomskom partnerstvu između Srbije i Koreje.
“Do kraja godine, nadam se da ćemo uspeti da potpišemo i jedan sporazim sa još jednom korejskom kompanijom o njihovoj mogućoj investiciji u Srbiji. To sve je važno kako bi se pokrenula nova era u političkim i ekonomskim odosima između Koreje i Srbije”, kazala je Brnabić.

Dodala je i da je zahvaljujući programu razmene znanja, odnosno direktne podrške Koreje našim kapacitetima i našem znanju, Srbija već ima konkretne koristi, preko kancelarije Vlade Srbije za informacione tehnologije i eUpravu.

“Zahvaljujući razmeni znanja sa Korejom, možemo da se pohvalimo u Srbiji sa čak dva srpsko-korejska informaciona centra i to jednim u Beogradu i jednim u Nišu i jedina smo zemlja u regionu koja imanta dva centra”, kazala je premijerka.
Najavila je i da će buduća podrška Koreje Srbiji biti u oblastima koje će biti u fokusu našeg budućeg razvoja, a to su veštačka inteligencija i biotehnologije.

“Zahvaljujući podršci Koreje, kada je reč o veštačkoj inteligenciji, mi smo završili 2019. Strategiju razvoja veštačke inteligencije kao tek 26 zemlja u svetu sa takvom strategijom i prva zemlja u ovom delu Evrope. Nastavili smo da radimo na njenoj implementaciji i osnovali institut za razvoj” dodala je Brnabić.

Premijerka je naglasila i da je Koreja Srbiji dala podršku da postanemo punopravni član globalnog partnerstva, odnosno globalne alijanse za razvoj veštačke inteligencije u kojoj je u ovom trenutku samo 29 zemalja sveta.

“Biotehnologije će u budućnosti biti osnova za razvoj svih onih zemalja koje razumeju kuda svet ide, a Koreja je jedan od svetskih lidera i Srbija ne može da poželi jednog od boljih partnera koji će nam svojim znanjem i iskustvom pomoći da podignemo naše kapacitete”, istakla je Brnabić i zahvalila Koreji što je omogućila Srbiji da bude domaćin današnjeg seminara.

Ambasador Koreje u Srbiji Li Đe-Ung kazao je da je Koreja pouzdani partner Srbiji na putu njenog ekonomskog prosperiteta.

On je rekao i da je nedavna poseta premijerke Srbije njegovoj zemlji, ojačala saradnju Srbije i Koreje, a da današnji događaj to samo potvrđuje.

“Današnji seminar je idealna prilika da se razmene iskustva među partnerima dve zemlje”, kazao je on.

U Beogradu je jutros u hotelu Kraun plaza počela regionalna konferencija, koja se održava u okviru Programa razmene znanja 2023, u organizaciji Korejske agencije za promociju trgovine i investicija (KOTRA).

Tema konferencije je “Ka ekonomiji vođenoj inovacijama”.

,Program razmene znanja 2023 je program razvoja i ekonomske saradnje koji se temelji na znanju i osmišljen je da podeli razvojno iskustvo Republike Koreje sa partnerskim zemljama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: