Podeli vest

Srbija se nije pridružila uvođenju sankcija Rusiji jer ne smatra da će politika sankcija doprineti rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba, izjavila je danas Ana Brnabić

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ANA BRNABIĆ
FOTO: TANJUG/ RADE PRELIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se Srbija uskladila sa svim deklaracijama EU koje osuđuju kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da se nije pridružila uvođenju sankcija Rusiji jer, kako je rekla, ne smatra da će politika sankcija doprineti rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba.

Brnabić je naglasila da Srbija ima poseban stav prema tom pitanju kao zemlja koja je pretrpela ozbiljne sankcije i koja ne smatra da će politika sankcija doprineti rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba, osim što će, kaže, kazniti ”obične ljude”.

”U tom smislu, mi imamo poseban odnos prema uvođenju sankcija. Jasno smo podržali sve deklaracije kojima se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta, ali nismo one koje se tiču sankcija””, rekla je Brnabić posle sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom na zajedničkoj pres konferenciji.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je na sastanku bilo reci o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU i o energetici, Brnabić je kazala da Srbija ima obavezu da postepeno usklađuje spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU navodeći da je u 2021. godini naša zemlja dostigla procenat pridruživanja EU od 65,31 odsto.

”Trudićemo se da kako se približavamo EU dodatno usklađujemo, a kada postanemo član EU taj procenat mora biti 100 odsto”, rekla je Brnabić.

Navela je da je sa austrijskim kancelarom razgovarala i o eneregitici zato što je, kaže, Austrija visoko zavisna od ruskog gasa, kao i Srbija.

Dodala je da Austrija ima mnogo energije iz obnovljivih izvora, ali i da će toj zemlji biti potrebno oko 10 godina da postane nezavisna od ruskog gasa.

”To je nešto o čemu mi razmišljamo, želimo da smo što nezavisniji u energetskom sektoru i zato smo počeli da gradimo gasni interkonektor od Niša do Dimitrovgrada, što je projekat koji finansira EU, kako bi imali izvor gasa preko Grčke i drugih zemalja”, rekla je premijerka.

Dodala je da to zahteva vreme i istakla da je energetska politika fokusirana na to da budemo što nezavisniji jer , kako je istakla, energetska bezbednost znači i nacionalnu bezbednost.

”Mi smo na tom putu, ali će i nama biti potrebno vreme da dojemo do što veće energetske nezavisnosti i oslanjanja na sopstevne izvore”, kazala je Brnabić.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: