Podeli vest

Broj ljudi mlađih od 50 godina širom sveta, kojima je dijagnostikovan rak, porastao je za skoro 80 odsto u tri decenije, prema najvećoj studiji te vrste.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Globalni broj slučajeva raka u početnom stadijumu povećao se sa 1,82 miliona u 1990, na 3,26 miliona u 2019. godini, dok je smrtnost od raka kod odraslih u 40-im, 30-im ili još mlađih, porasla za 27 odsto. Više od milion mlađih od 50 godina godišnje sada umire od raka, otkriva istraživanje, prenosi Gardijan.

Stručnjaci su još u ranoj fazi razumevanja razloga za porast slučajeva. Autori studije, objavljene u BMJ Oncology, kažu da su među faktorima verovatno loša ishrana, upotreba alkohola i duvana, fizička neaktivnost i gojaznost.

Prethodne studije su sugerisale da je incidencija raka kod odraslih mlađih od 50 godina u porastu u raznim delovima sveta u poslednjih nekoliko decenija.

Najnovija studija, koju su vodili Univerzitet u Edinburgu u Škotskoj i Medicinski fakultet Univerziteta Džeđijang u Hangdžou, Kina, bila je prva te vrste koja je proučavala ovo pitanje na globalnom nivou i faktore rizika za mlađe odrasle osobe.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: