Podeli vest

Podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika naišlo je kritike u Banjaluci.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Dodik rekao je na pres konferenciji da ta optužnica nema veze s pravom i da predstavlja političko nasilje iza kog stoji američki ambasador u BiH Majkl Marfi koji, kako je rekao, širi srbofobiju.

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika RS Milorada Dodika još jedna politička diverzija i sumrak prava i pravde.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović istakao je da podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv Dodika prestavlјa pravni apsurd i pravno nasilјe.

Savetnik predsednika RS za pravna pitanja Milan Tegeltija rekao je Srni da se ne može izvršiti krivično delo tako što neko izvršava svoju eksplicitnu ustavnu obavezu.

Komentarišući optužnicu Tužilaštva BiH protiv Dodika zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita, Tegeltija je rekao da nijedan zakon u BiH, taman da ga je doneo parlament, a ne strani državlјanin, ne može poništiti Ustav niti može poništiti ustavnu obavezu, jer je Ustav stariji od zakona na bilo kojem nivou.

Bivši predsednik RS Nikola Poplašen ocenio je za Srnu karikaturom podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

“Sve je karikatura kad se podnose krivične prijave zbog nepoštovanja želјe jednog stranog građanina da samostalno donosi zakone u zemlјi u kojoj je gost. Ništa drugo”, rekao je Poplašen. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac dao je punu podršku predsjedniku Srpske.

“Stojimo uz politiku Milorada Dodika jer je ona brana pustim željama raznih probisveta i smutljivaca da oslabe i unište Republiku Srpsku. Stojimo uz politiku Milorada Dodika jer je on naš izbor, izbor građana RS. Stojimo uz politiku Milorada Dodika jer on nije i nikada neće biti izvođač nastranih težnji belosvetskih mešetara da uruše Dejton i stave nas pod okupatorsku čizmu. Stojimo uz politiku Milorada Dodika jer časno štiti poziciju predsednika Republike Srpke, demokratsku volju građana i pravo na slobodan izbor”, napisao je Košarac na Instagram nalogu.

Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu i prosledilo je na potvrđivanje Sudu BiH.

Vučević: Nikada nećemo ostaviti naš narod i Srpsku na cedilu

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da Srbija nikad neće ostaviti svoj narod i Republiku Srpsku na cedilu i ocenio da su sankcije rukovodstvu RS sramotne.

“Srbija će nastaviti da podržava i pomaže Republiku Srpsku i naš narod uvek i uprkos svima, i bez obzira na jačinu napada. Smatram da su sankcije prema legitimno izabranom rukovodstvu Srpske u najmanju ruku neprimerene, a svakako sramotne i mi ćemo se prema njima odnositi kao da ne postoje”, naveo je Vučević u pisanoj izjavi.

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije rukovodstvu Republike Srpske.

Kusturica: Dodikova hrabrost nas upućuje na novu stranicu istorije

Reditelj Emir Kusturica istakao je danas povodom optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da je ponovo u BiH neko poremetio najvažnije političko pravilo – “veži konja gde ti aga kaže”, dodavši da Dodik neće da sluša strance ni po koju cenu.

“Zna on čija čizma je vekovima gazila srpski narod, i kao da je onaj lanac iz poslovice, prekinuo upravo Milorad pa mu milo što vranac uživa slobodu”, istakao je Kusturica za Srnu komentarišući optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Dodika zbog nesprovođenja odluka Kristijana Šmita.

Stešnjeni između tradicije i modernizma u BiH, istakao je Kusturica, Bošnjaci Muslimani grade multietničko muslimansko društvo, a njihovi pogledi su uprti u Brisel, iako gotovo čitav islamski svet, Arapska liga, učestvuje u stvaranju novog “Briks” poretka kojeg čini preko 80 odsto svetske populacije.

“Jedan od tih ‘preko 80 odsto je i Milorad Dodik. I nije sa Bliskog Istoka ili Arapske lige. Tu je na pragu Evrope. Gde su oduvek smenjivana carstva. Istočna i Zapadna i gde je njegov narod bio najveći stradalnik. On ne želi da se to nastavi. Tu je nepremostiva razlika između predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i člana Predsedništva BiH Denisa Bećirevića. Kusturica je naglasio da se tom optužnicom ne može dokazati ništa.

“Ako treba i na sud ići, ići ćemo, ali će važnije biti da se svi raspoloživi resursi Republike Srpske, ljudski, intelektualni, ili njen najveći deo stave na raspolaganje Dodiku, jer sudbina naše kulture zavisi od toga da li ćemo ga odbraniti ili izdati njegove političke ciljeve, a njegova hrabrost kao da nas upućuje na novu stranicu istorije – “…ako si svez’o konja gde ti aga kaže, ti mu lepo pokidaj lance, neka uživa u slobodi…”, zaključio je je Kusturica.

Dodik: Optužnica političko nasilje, pokrenuću tužbu protiv tužioca

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da je sramno podizanje optužnice protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, i dodao da će protiv tužioca koji ju je podigao pokrenuti tužbu za zloupotrebu službenog položaja.

Dodik je na pres konferenciji u Banjaluci rekao da ta optužnica nema veze s pravom i da predstavlja političko nasilje iza kojeg stoji američki ambasador u BiH koji, kako je rekao Dodik, širi srbofobiju.

On je napomenuo da ne postoji zakon prema kojem Tužilaštvo BiH optužuje njega i Lukića za neprovođenje odluka Kristijana Šmita, prenosi Srna.

“Optužnica je pisana danima uz asistenciju američkog ambasadora Majkla Marfija”, rekao je Dodik.

On je istakao da optužnica nema pravnog osnova, da zakon zbog kojeg ga optužuju ne postoji i da visoki predstavnik u BiH ne postoji.

“Ova optužnica ne postoji na pravnim osnovama, ovo je politički progon”, rekao je Dodik. Istakao je da, kao predsednik Srpske, nije imao dileme o tome šta treba da uradi, navodeći da je potpisom ukaza na zakone koje je usvojila Narodna skupština Srpske radio svoj posao i da će to raditi i u narednom periodu.

Ponovio je da Tužilaštvo BiH nema ustavnu osnovu i da Republika Srpska to već dugo ističe, ali da će se, i pored toga, odazvati svakom pozivu koji dobije. Dodik je izrazio očekivanje da Sud BiH ima više sluha od Tužilaštva BiH, koje je bilo primorano da podigne optužnicu.

“Tužilaštvo je podleglo pritisku i pristalo da uradi šta se od njega traži”, rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je najavio da će protiv tužioca koji je podigao optužnicu pokrenuti tužbu za zloupotrebu službenog položaja.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka viskog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koga RS ne priznaje.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: