Veliki unos visoko prerađene hrane i pića može povećati rizik od razvoja depresije kod žena, pokazuju nova istraživanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Nalazi ukazuju da je ovo posebno istinito kada je u pitanju konzumacija veštačkih zaslađivača i veštački zaslađenih pića, prema studiji objavljenoj u sredu u časopisu JAMA Network Open.

Studija je ispitivala ishranu gotovo 32.000 sredovečnih medicinskih sestara kao deo Nurses’ Health Study II, longitudinalne studije o različitim aspektima zdravlja žena. One koje su konzumirale više od devet porcija dnevno imale su oko 50% veći rizik od razvoja depresije u poređenju s onima koje su konzumirale četiri porcije ili manje.

Veza između visoko prerađene hrane i depresije ostaje nepoznata, prema studiji. Međutim, nedavni eksperimentalni podaci impliciraju da veštački zaslađivači izazivaju purinergički prenos u mozgu, što može dovesti do razvoja depresije.

“Učesnici sa visokim unosom visoko prerađene hrane imali su veći indeks telesne mase, veći procenat pušača i povećanu prevalencu komorbiditeta kao što su dijabetes, hipertenzija i dislipidemija, i bili su manje skloni redovnom vežbanju”, navodi studija.

Koautor Dr. Andrew T Chan, profesor imunologije i infektivnih bolesti na Harvard School of Public Health u Bostonu, rekao je da su visoko prerađeni proizvodi već dugo povezani s hroničnom upalom, koja je povezana s depresijom. Dodao je da promene u mikrobiomu creva izazvane konzumacijom visoko prerađene hrane mogu biti povezane s depresijom.

“Visoko prerađena hrana i vrsta hrane koju ljudi jedu možda tendira da promoviše određene bakterije ili druge mikroorganizme u crevima da budu dominantni, i neki od tih mikroorganizama mogu biti povezani s hroničnom upalom ili drugim faktorima koji bi mogli dovesti do depresije ili drugih poremećaja raspoloženja”, rekao je Chan za USA TODAY.

Da li se studija odnosi i na muškarce?

Studija nije uključivala muškarce, što znači da se rezultati najviše odnose na žene.

Chan kaže da veruje da je ključno nastaviti istraživanje ove veze u drugim populacijama, uključujući i mušku populaciju.

“Bio bih iznenađen da postoji različit rezultat, s obzirom na to da se mehanizmi putem kojih mislimo da su visoko prerađena hrana povezana s depresijom ne čine specifičnim za pol. Verovatno su mehanizmi koji bi se mogli primeniti i na muškarce”, rekao je Chan.

Šta su visoko prerađeni proizvodi?

Visoko prerađeni proizvodi su proizvodi koji sadrže malo ili nimalo energetski bogate celovite hrane. Oni su siromašni vlaknima, bogati šećerom, mastima i solju, i “skloni prekomernom unošenju”, navodi se u članku iz 2019. objavljenom u National Center for Biotechnology Information.

Ovi obroci uključuju unapred pripremljene supe, smrznutu picu, gotove obroke, umake i zadovoljstva poput cheeseburgere, hot-dogova, pomfrita, gaziranih napitaka i poslastica kao što su kolači, slatkiši, krofne, sladoled i kupovni keks. Mnogi od ovih proizvoda i pića sadrže veštačke zaslađivače.

Kako izbeći visoko prerađene proizvode

Jedan od najboljih načina da se izbegnu visoko prerađeni proizvodi je da se pregledaju paneli sa nutritivnim informacijama i liste sastojaka prilikom kupovine hrane u prodavnici.

Samantha Cassetty, registrovani dijetetičar-nutricionista, rekla je za USA TODAY da pregledanje panela sa nutritivnim informacijama nije dovoljno, već da ljudi treba da pogledaju sastojke kako bi bolje razumeli stepen obrade.

“Razmislite o krompiru (naspram) pomfritu ili čipsu od krompira”, rekla je Cassetty. “Ili o pilećem roštilju u poređenju s listom pilećeg delikatesa. 100% integralna žitarica će biti manje prerađena od šećerne žitarice napravljene od rafinisanog brašna.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: