Veliki unos visoko prerađene hrane i pića može povećati rizik od razvoja depresije kod žena, pokazuju nova istraživanja.
Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Nalazi ukazuju da je ovo posebno istinito kada je u pitanju konzumacija veštačkih zaslađivača i veštački zaslađenih pića, prema studiji objavljenoj u sredu u časopisu JAMA Network Open.
Studija je ispitivala ishranu gotovo 32.000 sredovečnih medicinskih sestara kao deo Nurses’ Health Study II, longitudinalne studije o različitim aspektima zdravlja žena. One koje su konzumirale više od devet porcija dnevno imale su oko 50% veći rizik od razvoja depresije u poređenju s onima koje su konzumirale četiri porcije ili manje.
Veza između visoko prerađene hrane i depresije ostaje nepoznata, prema studiji. Međutim, nedavni eksperimentalni podaci impliciraju da veštački zaslađivači izazivaju purinergički prenos u mozgu, što može dovesti do razvoja depresije.
“Učesnici sa visokim unosom visoko prerađene hrane imali su veći indeks telesne mase, veći procenat pušača i povećanu prevalencu komorbiditeta kao što su dijabetes, hipertenzija i dislipidemija, i bili su manje skloni redovnom vežbanju”, navodi studija.
Koautor Dr. Andrew T Chan, profesor imunologije i infektivnih bolesti na Harvard School of Public Health u Bostonu, rekao je da su visoko prerađeni proizvodi već dugo povezani s hroničnom upalom, koja je povezana s depresijom. Dodao je da promene u mikrobiomu creva izazvane konzumacijom visoko prerađene hrane mogu biti povezane s depresijom.
“Visoko prerađena hrana i vrsta hrane koju ljudi jedu možda tendira da promoviše određene bakterije ili druge mikroorganizme u crevima da budu dominantni, i neki od tih mikroorganizama mogu biti povezani s hroničnom upalom ili drugim faktorima koji bi mogli dovesti do depresije ili drugih poremećaja raspoloženja”, rekao je Chan za USA TODAY.
Da li se studija odnosi i na muškarce?
Studija nije uključivala muškarce, što znači da se rezultati najviše odnose na žene.
Chan kaže da veruje da je ključno nastaviti istraživanje ove veze u drugim populacijama, uključujući i mušku populaciju.
“Bio bih iznenađen da postoji različit rezultat, s obzirom na to da se mehanizmi putem kojih mislimo da su visoko prerađena hrana povezana s depresijom ne čine specifičnim za pol. Verovatno su mehanizmi koji bi se mogli primeniti i na muškarce”, rekao je Chan.
Šta su visoko prerađeni proizvodi?
Visoko prerađeni proizvodi su proizvodi koji sadrže malo ili nimalo energetski bogate celovite hrane. Oni su siromašni vlaknima, bogati šećerom, mastima i solju, i “skloni prekomernom unošenju”, navodi se u članku iz 2019. objavljenom u National Center for Biotechnology Information.
Ovi obroci uključuju unapred pripremljene supe, smrznutu picu, gotove obroke, umake i zadovoljstva poput cheeseburgere, hot-dogova, pomfrita, gaziranih napitaka i poslastica kao što su kolači, slatkiši, krofne, sladoled i kupovni keks. Mnogi od ovih proizvoda i pića sadrže veštačke zaslađivače.
Kako izbeći visoko prerađene proizvode
Jedan od najboljih načina da se izbegnu visoko prerađeni proizvodi je da se pregledaju paneli sa nutritivnim informacijama i liste sastojaka prilikom kupovine hrane u prodavnici.
Samantha Cassetty, registrovani dijetetičar-nutricionista, rekla je za USA TODAY da pregledanje panela sa nutritivnim informacijama nije dovoljno, već da ljudi treba da pogledaju sastojke kako bi bolje razumeli stepen obrade.
“Razmislite o krompiru (naspram) pomfritu ili čipsu od krompira”, rekla je Cassetty. “Ili o pilećem roštilju u poređenju s listom pilećeg delikatesa. 100% integralna žitarica će biti manje prerađena od šećerne žitarice napravljene od rafinisanog brašna.”
DUPLO VIŠE TURISTA IZ BUGARSKE POSETILO OVE GODINE BEOGRAD
PRONAĐENA BOTIČELIJEVA SLIKA VREDNA 100 MILIONA EVRA, ZABORAVLJENA 50 GODINA
ŽENA IZ KONEKTIKATA TUŽI RESTORAN NAKON ŠTO JE PRONAŠLA DEO PRSTA U SALATI

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

POSLEDNJE VESTI:
Nezdravo je svakako.
Izuzetno lose utiče na ceo organizam
Naravno, treba voditi računa o ishrani
Ono smo što jedemo.
Otrov za naše telo.
Hrana je nas pokretac. Ono što jedemo, tako se i osecamo.